Linkovi

Roćen: Između CG i Albanije nema otvorenih pitanja


Crna Gora i Albanija potpisale su danas tri sporazuma:o demarkaciji granice, bezviznom režimu i readmisiji. Konstatovano je da je u svim segmentima društveno-ekomnomskog života između dvije zemlje uspostavljena saradnja.

Crnogorski ministar inostranih poslova Milan Roćen rekao je nakon potpisivanja Sporazuma o obnavljanju, popravci i održavanju piramida i drugih graničnih oznaka duž crnogorsko-albanske granice, da je to prvi sporazum takve vrste koji je Crna Gora potpisala nakon obnove nezavisnosti sa nekom susjednom zemljom. Roćen je, nakon razgovora sa ministrom inostranih poslova Albanije, Ilirom Metom, konstatovao da između dvije zemlje nema otvorenih pitanja i da su otvorene mogućnosti za osavremenjavanje saradnje, u duhu vremena i zajedničkih ciljeva i uz međusobno uvažavanje.

“Činjenica da je nakon nedavnog imenovanja, Meta odabrao Crnu Goru za prvu zemlju u regionu koju zvanično posjećuje, najočitije svjedoči o nivou dobrosusjedskih odnosa Crne Gore i Albanije”, rekao je Roćen.

On je naglasio da je potpisivanje tri sporazuma osnova za jačanje ukupne saradnje dvije zemlje. Dvojica zvaničnika razgovarali su o konkretnim pravcima saradnje Crne Gore i Albanije, kao i unapređenju saradnje u procesu evropskih i evropatlantskih integracija.

Nema nijedne oblasti i segmenta društveno-ekomnomskog života između dvije zemlje da nije uspostavljena saradnja i da nisu već ostvareni veliki rezultati i dogovorena dalji planovi”, tvrdi crnogorski šef diplomatije.

Sporazumi će, rekao je Roćen, doprinijeti ukopnom ekonomskom razvoju dvije zemlje i zajedničkim ciljevima zemalja regiona. Albanski ministar rekao je da su odnosi između Crne Gore i Albanije izvanredni i da je sa crnogorskim kolegom otvoreno razgovarao o svim problemima i oblastima saradnje.

Odnosi između Albanije i Crne Gore su izvanredni i uskoro mogu biti još bolji, a sporazumi koje smo potpisali su dalji koraci u unaprjeđenju odnosa. Imamo mnogo zajedničkih projakata-u oblasti privrede, energetike i saobraćaja.”, rekao je Meta.

On je uvjeren da će odnosi između dvije zemlje u budućnosti biti još bolji.

Odnosi su dobri i zbog činjenice da pripadamo istoj regiji, kao i zbog toga što imamo zajedničke ciljeve”, rekao je on.

Metu je konstatovao da je glavni cilj obje zemlje članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u.

XS
SM
MD
LG