Linkovi

Abas izjavio da "nema nameru" da se ponovo kandiduje


Palestinski predsednik Mahmud Abas saopštio je preko televizije da o njegovoj odluci da se ne kandiduje na januarskim predsedničkim izborima ne može da se raspravlja ili cenjka. Međutim, istaknuti članovi Abasove Partije Fatah pokušavaju da ga nagovore da promeni tu odluku.

Palestinski predsednik je nezadovoljan zbog nepostizanja napretka u mirovnom procesu sa Izraelom, ali je on i ranije pretio ostavkom, što se tumačilo kao deo pregovaračke taktike.

Portparol Bele kuće Robert Gibs je izjavio da Vašington "izuzetno" poštuje Abasa, zbog toga što je poboljšao život Palestinaca.

Mahmud Abas je predvodio palestinska mirovna nastojanja na sklapanju mira sa Izraelom od januara 2005, kada je postao predsednik Palestinske vlasti. Ti pregovori nisu mnogo napredovali uprkos obnovljenom pritisku Sjedinjenih Država. Abas je odbacio pozive Vašingtona da obnovi pregovore sa Izraelom bez ikakvih preduslova.

Palestinci tvrde da se nikakav napredak neće postići sve dok Izrael ne zamrzne svaku izgradnju jevrejskih naselja na Zapadnoj obali i u istočnom Jeruslimu.

Abas je ranije inosio gledište da nema razloga za njegov ostanak na položaju predsednika ako se ne izađe u susret njegovim zahtevima.

Obamina administracija je ranije ove godine podržavala palestinske uslove za nastavljanje mirovnih razgovora, ali je američka državna sekretarka Hilari Klinton prošle nedelje ublažila taj stav. Palestinci su je kritikovali zbog toga što je pohvalila ponudu Izraela da smanji, ali ne i da potpuno obustavi, izgradnju jevrejskih naselja.

XS
SM
MD
LG