Linkovi

Japanci pobednici ovogodišnje trke solarnih vozila


Solarne ćelije su sve lakše i efikasnije, pa su i automobili na solarni pogon sve bolji. U ovogodišnjoj trci solarnih vozila, u Australiji, pobedio je japanski automobil.

Svetsko takmičenje solarnih automobila zvano Global grin čelendž, održava se svake druge godine od 1987. Sa početne tačke, u gradu Darvinu, na severu Australije, krenula su 32 vozila iz 16 zemalja.

Četiri uzastopne pobede holandskog Tima Dač Nuon ove godine je prekinulo vozilo ekipe sa univerziteta u japanskom gradu Tokaju nazvano Tokai čelendžer. Njegovih 6 kvadratnih metara solarnih ćelija, koje je proizvela kompanija Šarp, omogućilo mu je da se odmah po startu odvoji od rivala.

Direktor trke, Kris Selvud, nije skrivao oduševljenje načinom na koji se trka odvijala.

"Apsolutno fantastično. Evo nas u Port Ogasti verovatno sat pre nego što smo mislili. Tokai sjajno napreduje, dok se oko 150 kilometara iza nas odvija fantastična borba za drugo i treće mesto," rekao je Selvud.

U gradnji su korišćeni laki, kompozitni materijali i nove, lakše i efikasnije solarne ćelije. Poučeni višegodišnjim iskustvom, konstruktori su se uglavnom pridržavali sličnog koncepta, ali je bilo i drugačijih rešenja.

Čak ni zaustravljanje u poslednjoj etapi, radi zamene ispumpane gume, nije sprečilo da Tokai čelendžer završi trku sa više od dva sata boljim vremenom od nabližeg rivala. Njegova prosečna brzina duž staze od 3 hiljade kilometara bila je oko sto kilometara na sat.

Pošto vozila nemaju klima uređaje temperatura u kokpitu dostizala je 45 stepeni. Jak vetar takođe predstavljao opasnost.

Ovo je bila prva pobeda jednog japanskog tima od 1996. kada je pobedilo vozilo kompanije Honda. Od tada, propisima je ograničena veličina solarnih panela što je smanjilo njihovu prosečnu brzinu, ali nema sumnje da ćemo kroz dve godine videti nova poboljšanja.

XS
SM
MD
LG