Linkovi

Obnova staništa morske trave doprinosi obnavljanju ribljeg sveta


Pre oko 40 godina, ribe list bilo je u izobilju u ovom živopisnom zalivu kraj Nacionalnog parka Akadija, u Mejnu. Ali u poslednjih 30 godina, ta i mnoge druge vrste riba praktično su nestale. Naučnici za to najviše okrivljuju uništavanje morske trave, od koje zavisi život mnogih morskih životinja.

"Morska trava je veoma važna jer obezbeđuju stanište za mnoge morske organizme, naročito u fazi larvi, kada im je potrebno skrovište, mesto na kome mogu da se hrane i rastu", kaže Džejn Dizni, biolog u laboratoriji Maunt dezert ajlend, nezavisnoj istraživačkoj ustanovi kraj zaliva Frenčmen.

"Bez ove trave ne postoji prirodna sredina koja može da im pruži tu zaštitu", kaže ona.

Doktor Džordž Kider, viši naučnik koji ovde radi već 30 godina, veruje da su kočari i njihove mreže odgovorni za uništavanje nekada ogromnih podvodnih polja morske trave.

"Uništili smo ih povlačenjem mreža po dnu. Na primer, kada vadite dagnje morate da zagrebete i deo dna. Dagnje odvojite, a ostatak sa morskom travom se baca u more", kaže Kider.

Džejn Dizni kaže da lovci školjki priznaju problem i da su pristali da ne bacaju mreže u jednom delu zaliva kako bi se trava obnovila. Kider i Dizni sada dobrovoljno obnavljaju travu u tom delu zaliva.

"Spuštamo ove rešetke sa sadnicama, opterećene opekama, kako bi korenje leglo na dno, nadajući se da će se korenje uhvatiti, da ćemo pre zime moći da izvučemo rešetke i da će se na proleće pojaviti novi izdanci trave. To radimo svakog leta, a sledećeg leta proveravamo stanje", kaže Džejn Dizni.

Obnavljanje morske trave na dnu zaliva je mukotrpno i sporo, ali Dizni kaže da ima rezultata.

"Imamo nekoliko lepih polja pod morskom travom, gde pre tri godine nismo imali ništa", kaže ona.

Novoposađena trava privlači mnoge organizme.

"Svaka od ovih mrvica je mala školjka".

Ali veće životinje pružaju veće uzbuđenje.

"Pogledajte ovo jato riba kako prolazi kroz morsku travu. To je toliko uzbudljivo", usklikuje Džejn Dizni.

"Videli smo nekoliko vrsta riba u travi, što nas ispunjava optimizmom", nastavlja ona i dodaje, "jednom sam videla i jato haringi. Lokalni pecaroši izvadili su i nekoliko primeraka ribe list, pa će se možda i ona vratiti".

Direktor laboratorije, dr Kevin Strejndž, kaže da je povratak riba dobra vest, ne samo za zaliv Frenčmen već i ostatak sveta.

"Naši okeani su zaista međunarodni. Ništa se ne može uraditi u jednom delu sveta, a da to ne utiče na druge delove okeana. Mislim da su nastojanja na obnavljanju staništa i sprečavanju njihovog uništavanja zaista od kritične važnosti", kaže dr Strejndž.

Naučnici u ovoj laboratoriji kažu da ih veoma ohrabruje kada primete da se riba list i druge vrste vraćaju u zaliv Frenčmen i da ih to podstiče da nastave sa dobrovoljnim radom na obnavljanju morske trave na njegovom dnu.

XS
SM
MD
LG