Linkovi

Palestinci optužuju SAD da potkopavaju mirovni proces


Palestinski lideri optužili su Sjedinjene Države da potkopavaju mirovna nastojanja na Bliskom istoku, pošto je američki državni sekretar, Hilari Klinton hvalila Izrael zbog, kako se izrazila, ustupaka „bez presedana“ u cilju ponovnog pokretanja mirovnih pregovora.

Sekretarka Klinton juče je izjavila da je Izrael ponudio da, u odgovor na zabrinutosti Palestinaca, ograniči širenje jevrejskih naselja. I ona i izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekli su da Palestinci nikada u prošlosti nisu zahtevali zamrzavanje izgradnje nasilja kao preduslov za nastavak mirovnih pregovora. U današnjem govoru na izraelskom radiju, vodeći palestinski pregovarač Saeb Erekat potvrdio je da neće biti obnove pregovora, dok Izrael ne zamrzne izgradnju naselja.

Hilari Klinton se juče sastala sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom u Abu Dabiju, a nešto kasnije sa izraelskim premijerom Netanjahuom u Jerusalimu. Ona je apelovala na Izraelce i Palestince da nastave mirovne pregovore odmah i bez ikakvih preduslova.

XS
SM
MD
LG