Linkovi

Noć veštica plaši decu, raduje prodavce


Svake godine poslednjeg dana oktobra, deca u Americi oblače svoje kreativne kostime kako bi proslavili Noć veštica. Ovaj običaj, medjutim, nije važan samo za decu, već i za velike kompanije koje u ovo doba godine obično ostvaruju veliku zaradu.

Ako doputujete u goste u Ameriku krajem oktobra, primetićete nešto neobično. Ukoliko kuće ne izgledaju gostoljubivo kao što ste zamišljali, to je samo deo jednog američkog fenomena – proslave Noći veštica.

Deca širom zemlje prerušavaju se 31. oktobra i kreću od kuće do kuće po komšiluku u potrazi za slatkišima.

Ovaj običaj vuče korene iz keltskih rituala teranja zlih duhova. U Sjedinjenim Državama, prva gradska proslava Noći veštica održana je 1921. godine u državi Minesoti.

Popularnost ovog praznika raste ogromnom brzinom. Prema izveštajima Nacionalne federacije prodavaca, ove godine blizu dve trećine Amerikanaca planira proslavu Noći veštica.

Elen Dejvis, portparolka te federacije, kaže da je razlog to što za ljude taj praznik više nije samo jedan običan dan.

"Proslava traje ceo mesec ili celu sezonu, a rezultat je sve veći broj ljudi koji se priključuju aktivnostima vezanim za taj praznik. Takodje, stvaraju se novi biznisi kao što su tematski parkovi i vrtovi", priča Dejvis.

Farma Koks u državi Virdžiniji jedna je od takvih lokacija. Stotine dece prodje kroz tu farmu svake jeseni, kako bi se vozili u traktoru punom sena, učestvovali u igrama vezanim za Noć veštica i izabrali savršenu bundevu.

Porast interesovanja za ovaj praznik plašenja, uopšte ne zastrašuje vlasnike američkih kompanija. Očekuje se da će Amerikanci ove godine potrošiti blizu 5 milijardi dolara za kupovinu kostima, slatkiša i dekoracije za Noć veštica.

Praznik će da obeleži čak i Nacionalni zoološki vrt u Vašingtonu. Portparol zoološkog vrta, Met Olir, kaže da je do sada prodato nekoliko hiljada ulaznica za godišnju proslavu, u kojoj će učestvovati kostimirana deca, mada deca neće biti jedina koja će se nasladjivati.

"Dajemo bundeve slonovima, nilskim konjima i drugim životinjama, a osladiće se i majmuni", kaže on.

Deca će za to vreme moći da imitiraju životinje, a ono što je najvažnije u vezi sa ovim praznikom je da se svi zabave i barem malo uplaše.

XS
SM
MD
LG