Linkovi

Izveštaj američkog Državnog sekretarijata o verskim slobodama


U izveštaju Državnog sekretarijata navodi se da Sjedinjene Države osudjuju sve akcije koje pokazuju nepoštovanje verskh tradicija, uključujući islam.

Medjutim, takodje se ukazuje da bi široke mere protiv kritikovanja religije, za koje se zalaže Islamska konferencija, ograničile čak i bezazlene debate o verskim temama i da bi od njih trebalo odustati u korist angažovanja države i njene odbrane i verskih sloboda i slobode govora.

To su do sada najdirektniji komentari Sjedinjenih Država o sadašnjim pokušajima, koje predvodi Islamska konferencija, da se u Generalnoj skupštini Uedinjenih nacija i Komisiji svetske organizacije za ljudska prava, usvoje rezolucije o borbi protiv kritikovanja vere.

Državna sekretarka Hilari Klinton je istakla da će Sjedinjene Države uvek biti protiv diskriminacije i proganjanja na verskoj osnovi, ali se duboko ne slaže sa onima koji bi se protiv takvih problema borili ograničavanjem slobode govora.

„Najbolji protiv-otrov za netrpeljivost nije zabrana i kažnjavanje uvredljivog govora, već kombinacija oštre pravne zaštite od diskriminacije i zločina iz mržnje, kao i aktivna saradnja države sa manjinskim verskim grupama i energhična odbrana verske slobode, kao i slobode izražavanja.“

Izveštaj na koji obavezuje Kongres, obuhvata 189 zemalja i teritorija. Iran je naveden kao zemlja koja stvara „preteću atmosferu“ za gotovo sve nešiitske verske grupe. Takodje se navodi da predsednik Mahmud Ahmadinedžad nastavlja „otrovnu anti-semitsku kampanju“ dovodeći u pitanje postojanje i obim holokausta.

U istom izveštaju se navodi da nema promene u pogledu izuzetno niskog nivoa poštovanja verskih sloboda u Severnoj Koreji.

Takodje se ukazuje da Kina, koju predsednik Obama planira da poseti narednog meseca, vezuje izražavanje vere sa autonomijom i nezavisnou. Majkl Pozner je pomoćnik državnog sekretara za demokratiju, ljudska prava i rad.

„Budistički sveštenici i kaludjeri koji pokreću pitanje ljudskih prava su mete napada. Isto važi za Ujgurski autonomni rtegion, gde dejstvuju muslimanski i drugi sveštenici. Vlada je vršila vrlo veliki pritisak, posebno posle nasilja pre nekoliko meseci nad verskim poglavarima i muslimanskim vernicima.“

Pozner kaže da je Saudijska Arabija još jedna zemlja koja izaziva zabrinutost. Sjedinjene Države podržavaju inicijative saudijskog kralja Abdule za medjuverski dijalog.

„Ljudima nije dopušteno da otvoreno praktikuju svoju veru - ako nisu muslimani. I dalje postoji verska policija koja prekida molitve, čak i u privatnim objektima.“

U izveštaju Državnog sekretarijata se pohvaljuju Jordan, Filipini i još nekoliko zemalja zbog pozitivnih medjuverskih koraka.

Burma se međutim kritikuje zbog „sistematskog“ ograničavanja ljudskih prava u delovanju budističkih kaluđera. Takodje se izražava zabrinutosti zbog antijevrejskih incidenata u Venecueli.


Pozner je istakao da do kraja godine očekuje izdavanje novog spiska zemalja koje posebno zabrinjavaju u pogledu verskih sloboda, jer postoji mogućnost da im Sjedinjene Države zbog toga uvedu svoje sankcije.

XS
SM
MD
LG