Linkovi

Inspektori Ujedinjenih nacija na putu da posete postrojenje u Iranu


Inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju treba danas da doputuju u Iran, gde će u okviru trodnevne posete obaviti inspekciju nuklearnog postrojenja u Komu, jednog od najkotroverznijih objekata za obogaćivanje uranijuma u toj zemlji.

Iran je tek nedavno priznao da gradi postrojenje za obogaćivanje uranijuma, a direktor iranskog nuklearnog programa, Ali Akbar Salehi, kaže da Iran dopušta inspektorima Ujedinjenih nacija da posete objekat kako bi dokazao svoju „dobru volju" i pružio uveravanja svetskoj zajednici o „mirnodopskoj prirodi iranskih nuklearnih aktivnosti".

Zvanični Teheran još razmatra aranžman, pod pokroviteljstvom UN-a, prema kojem bi Rusija obogaćivala uranijum, koji bi Iran potom koristio u svom istraživačkom reaktoru. Taj sporazum, s kojim su se složile Rusija, Sjedinjene Države i Francuska, ima za cilj da spreči Irana da obogaćuje uranijum do nivoa kada se može koristiti za proizvodnju nuklearnog oružja.

Danas je predsednik iranskog parlamenta kritikovao taj predlog i optužio zapadne sile da pokušavaju da „prevare Iran" i „nametnu" Teheranu pomenuti sporazum.

XS
SM
MD
LG