Linkovi

Apel za zaštitu američkih divljih konja - Mustanga


Milioni divljih konja, poznatih i kao mustanzi, nekada su trčali po poljima u Severnoj Americi. Danas ih je ostao samo mali broj, i to na američkom jugozapadu. Književnica Dien Stilman (Deanne Stillman) u svojoj novoj knjizi pod naslovom "Mustang" veliča divlje konje i upozorava na to da ih ugrožava ljudska aktivnost.

Divlji konj ili mustang - što na španskom znači životinja lutalica - predstavlja simbol slobode za mnoge Amerikance. Mustang je vremenom postao ikona američkog društva. Njegovo ime i izgled korišćeni su čak i kao zaštitni znak klasičnog američkog automobila. U 19. veku, miloni mustanga su ukroćeni i poslati u zapadne delove Sjedinjenih Država. Dien Stilman upravo o tome piše u svojoj novoj knjizi "Mustang":

"Vraćeni su u Evropu u uskim limenim kontejnerima. Tamo postoji potražnja za konjskim mesom, a takođe, početkom 20. veka, širom sveta vođeni su ratovi, a konji su bili slati na prve linije fronta. Među njima, tokom Prvog svetskog rata na ratištima je bio i mustang".

Trenutno, na američkom državnom zemljištu živi svega 36.000 divljih konja i magaraca. Ostali su uhvaćeni i sklonjeni zbog protesta vlasnika rančeva, ljutih što su mustanzi pasli na njihovoj zemlji.

Pored toga, bilo je nezakonitih ubijanja divljih koja, što je i podstaklo Dien Stilman da se pozabavi pitanjem mustanga. Ona navodi da mustanzi potiču iz Severne Amerike, i da su na vrhuncu bili za vreme Ledenog doba. Stilman piše da su ostaci antičkih konja pronađeni asfaltnoj kaljuzi La Brea u Los Angelesu.

"U tom periodu, ti konji su živeli baš na području čuvene asfaltne kaljuge, zajedno sa mastodontom, lenjivcem i mnogim drugim sisarima tog doba".

Konji su izumrli u obe Amerike, ali su ih ponovno doveli Španci u 16. veku, i posle toga mustanzi su postali deo istorije Zapada i simbol američkog kauboja.

"Ti konji su zaista na neki način otvorili Novi Svet. Bez kauboja i mustanga nema Amerike".

Pre skoro 40 godina - 1971 - tadašnji američki predsednik Ričard Nikson potpisao je zakon o zaštiti divljih konja i magaraca. Međutim, borci za prava životinja, u koje spada i Dien Stilman, tvrde da su konji još u opasnosti, i da im je neophodna zaštita.

U julu ove godine, Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je zakonski predlog da se obnovi zaštita mustanga. Mera nazvana ROAM akt, što je skraćenica za Obnavljanje naših američkih mustanga. Sličan zakonski predlog predstavljen je i u Senatu, a ukoliko bude usvojen, dva predloga moraće da se usaglase, pre nego što budu poslata predsedniku da potpiše zakon.

Američki sekretar za prirodne resurse Ken Salazar apelovao je na Kongres da otvori nove rezervate za divlje konje.

XS
SM
MD
LG