Linkovi

Kredit od 384 miliona evra za Koridor 10


Premijer Srbije, Mirko Cvetković potpisao je danas sa predsednikom Evropske investicione banke (EIB), Filipom Majstadom ugovor o finansiranju dela Koridora 10 u iznosu od 384 miliona evra. Tokom jednodnevne posete Luksemburgu, Cvetković je dobio i podršku zvaničnika te zemlje za ukidanje viza zemalja EU za građane Srbije.

Kreditom Evropske investicione banke biće finansirana izgradnja deonice Koridora 10 od Leskovca ka jugu, tačnije relacija Grabovnica-Levosoje u dužini od 75 kilometara.

"Potpisivanjem ovog ugovora mi smo praktično zatvorili konstrukciju finansiranja za taj južni deo, tako da su sve deonice pokrivene u smislu da se zna odakle će se finansirati. Sad ostaje onaj malo teži zadatak projekta, a to je da se sve to i završi", rekao je Cvetković.

Srpski premijer je dodao i da je u razgovoru sa predsednikom Evropske investicione banke, Majstadom dobio uveravanja da će ta institucija finansirati i krak koridora 10 od Niša do bugarske granice. Koridor 10 delimično je finansiran i kreditom koji je Srbija dobila od Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj u iznosu od 150 miliona evra.

Majstad je naglasio značaj Koridora 10 kao velikog evropskog projekta koji članice Evropske unije treba direktno da poveže sa državama Zapadnog Balkana koje žele da postanu članice unije.

"Ovo će pomoći Srbiji da razvije svoju infrastrukturu i biće od značaja za ekonomski oporavak. Mi ovo vidimo kao važan projekat u smislu približavanja Srbije Evropskoj uniji", smatra Majstad.

Mirko Cvetković se nešto kasnije sastao sa svojim domaćinom, premijerom Luksemburga, Žan-Klodom Junkerom, ministrom spoljnih poslova Žanom Aselbornom i predsednikom parlamenta Loranom Mozarom, a obratio se i Komitetu za spoljne poslove, evropska pitanja, odbranu, saradnju i migracije posle čega je razgovarao sa članovima tog komiteta.

Pred kraj posete, Cvetković je izjavio da je dobio punu podršku Luksemburga za ukidanje viza građanima Srbije, a kako je rekao luksemburški premijer Junker, njegova zemlja će se založiti i za odmrzavanje Prelaznog trgovinskog spora između Srbije i EU.

XS
SM
MD
LG