Linkovi

Bajden upozorio Evropljane na opasnost od raketnih napada


Američki potpredsednik Džozef Bajden pozvao je američke saveznike u Evropi da pojačaju svoju odbranu u suočavanju sa bezbednosnim opasnostima koje prete od vanevropskih zemalja. Kako izveštava dopisnik Glasa Amerike, Stefan Bos, Bajden je to izjavio juče u Bukureštu, koji je posetio u okviru turneje po Istočnoj i Centralnoj Evropi.

Potpredsednik Bajden je govorio političkim liderima i studentima okupljenim u Centralnoj univerzitetskoj biblioteci, u Bukureštu, pošto je prethodno primio uveravanja rumunskog predsednika Trajana Baseskua, da Rumunija podržava odluku Obamine administracije da izmeni plan o izgradnji antiraketnog štita u Evropi.

Iako taj izmenjeni plan obuhvata stacioniranje antibalističkih raketa u jednoj bivšoj vazduhoplovnoj bazi u Poljskoj, stručnjaci za odbranu kažu da Moskva ocenjuje taj projekat manje pretećim po sopstvenu bezbednost. Potpredsednik Bajden je rekao da novi odbrambeni sistem dolazi u trenutku kada se Evropa suočava sa ozbiljnim pretnjama.

"Danas raste nova, krupna opasnost, koja bi mogla da dosegne do svih naših saveznika u Evropi znatno pre nego što dosegne do Sjedinjenih Država. Ona dolazi od balističkih raketa kratkog i srednjeg dometa. Od kraja Hladnog rata ta tehnologija se proširila na mnoge nove i manje stabilne zemlje, " rekao je Bajden.

Bajden je istakao da će novi sistem za odbranu od raketa osigurati veću bezbednost Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima u Natou.

"Rešeni smo da osiguramo da naši saveznici u Natou imaju zaštitu koja im je potrebna onda kada im je potrebna, jer je to naša svečana obaveza prema članu 5. Naš plan za raketnu odbranu znači veću bezbednost za Evropu i veću bezbednost za Ameriku," rekao je američki potpredsednik.

Bajdenova jednodnevna poseta Bukureštu deo je njegove turneje po Istočnoj Evropi, čiji cilj je uveravanje Rumunije, Poljske i Češke republike da je američka predanost tom regionu i dalje snažna. Pomenute tri zemlje smatraju se bliskim saveznicima Sjedinjenih Država, a u Rumuniji se nalazi jedna manja vojna baza i poligon za obuku.

Bajden je takođe izneo zabrinutost za snabdevanje energijom. On je rekao da Sjedinjene Države žele da sarađuju sa Evropom na novoj strategiji koja bi osiguravala izvore energije u budućnosti.

"Lekcija na kojoj moramo zajednički da radimo je bezbednija energetska budućnost. Moramo da imamo takvu bezbednost obnovljivih izvora energije koja obuhvata raznolikost njenih izvora i puteve za njen prenos," rekao je Bajden.

Energija je postala jedna od najvećih briga u nekoliko zapadnih zemalja posle spora između Ukrajine i Rusije oko cena energenata, ranije ove godine, koji je doveo do krupnih poremećaja u snabdevanju energijom u Evropi.

XS
SM
MD
LG