Linkovi

Muhamed ElBaradej podneo predlog rešenja za iranski nuklearni program


Posle trodnevnih pregovora u Beču, Međunarodna agencija za atomsku energiju pripremila je nacrt sporazuma o snabdevanju Irana obogaćenim uranijumom. Kako iz Pariza izveštava dopisnik Glasa Amerike, Lisa Brajant, ukoliko se sve strane saglase, sporazum bi mogao da označi preokret posle višegodišnje međunarodne konfrontacije oko iranskog nuklearnog programa.

Nacrt dogovora novinarima je saopštio šef Međunarodne agencije za atomsku energiju, Mohamed ElBaradej, koji je odredio petak kao rok do kojeg sve strane treba da odobre sporazum.

Cirkulisao sam nacrt sporazuma koji odražava, po mojem mišljenju, balansiran pristup za dalje napredovanje. Konačan rok za pristanak, nadam se svih strana, kroz dva dana u petak. Nadam se da ćemo tada dobiti sporazum koji će Međunarodna agencija uputiti bordu guvernera,“ rekao je Mohamed ElBaradej.

ElBaradej je naveo da je Francuska uključena u pomenuti nacrt sporazuma. Ovonedeljni razgovori u kojima su učestvovali Rusija, Sjedinjene Države, Francuska, Iran i Međunarodna agencija za atomsku energiju, zastali su zbog nespremnosti Irana da pristane na francusko učešće u bilo kakvom dogovoru o obogaćenom uranijumu. Međutim, ElBaradej je rekao da su razgovori bili konstruktivni i okrenuti prema budućnosti.

Šef međunarodne agencije nije izneo detalje o nacrtu sporazuma, ali novinske agencije izveštavaju da je u osnovi sličan dogovoru koji bio postignut u Ženevi početkom ovog meseca. Iran bi se, naime, obavezao da izveze 75 odsto svojih zaliha neznatno obogaćenog uranijuma u Rusiju, gde bi se obavio dodatni proces obogaćivanja uranijuma. Taj materijal bi posle toga bio prebačen u Francusku za izradu uranijumskih šipki koje bi bile vraćene u Iran. Šipke su namenjene istraživačkom reaktoru u Teheranu za proizvodnju medicinskih izotopa.

Ukoliko se sve strane saglase, moglo bi da dođe do popuštanja međunarodne zabrinutost zbog iranskog nuklearnog programa. Iran tvrdi da je program koji poseduje isključivo mirnodopski, ali zapadne zemlje strepe da Teheran nastoji da proizvede nuklearnu bombu.

XS
SM
MD
LG