Linkovi

Završena izložba solarnih kuća u Vašingtonu


Na nacionalnom travnjaku, ovde u Vašingtonu, prošle nedelje je održano je takmičenje solarnih kuća nazvano Solarni dekatlon. 20 univerzitetskih istraživačkih timova iz 4 zemlje takmičilo se u prikazivanju nove generacije kuća koje mnogi smatraju kućama budućnosti.

Više od 800 studenata iz Sjedinjenih Država, Kanade, Nemačke i Španije, takmičilo se ko je sagradio lepšu i - što je važnije - energetski efikasniju solarnu kuću.

Otvarajući takmičenje, američki sekretar za energiju Stiven Ču podsticao je mlade istraživače, ali sa dozom realnosti.

"U Sjedinjenim Državama, 40 odsto energije troši se u stambenim i komercijalnim zgradama. Slučajno se poklopilo da je u ostatku sveta situacija približno ista," rekao je Ču.

Učesnici takmičenja izabrani su pre dve godine, postupkom eliminacije.

Španski tim predstavio je svoju "crno-belu kuću," čije solarne ploče se okreću oko zgloba, prateći kretanje sunca. Profesor Đuzepe Adel, sa Politehničkog univerziteta u Madridu, objašnjava.

"Krov se naginje pneumatskim putem, sa motorom koji je programiran da prati sunce," kaže Adel.

Adel kaže da su i vertikalni delovi fasade solarni paneli koji mogu ručno da se okreću prema suncu. Kuća tako potpuno zadovoljava svoje potrebe u energiji.

Američki Univerzitet Kornel, koji učestvuje već treći put sa 150 studenata, prikazao je jedinu kuću okruglog oblika. Kris Verner je vođa tima Kornel.

"Sunce zadovoljava sve njene energetske potrebe. Svu toplu vodu i grejanje dobijamo preko ovih cevi iza mene. Imamo 40 solarnih panela na krovu, od kojih dobijamo svu potrebnu struju," kaže Verner.

Verner kaže kako se studenti nadaju da će paneli proizvoditi i višak energije koji bi se vraćao u mrežu.

Sudije na ovom takmičenju ocenjivale su deset raznih elemenata - od arhitekture, preko tehničkih rečenja, do mogućnosti masovne proizvodnje. Ove godine prvi nagradu je odnela kuća Tehničkog univerziteta u Darmštatu, u Nemačkoj. Pošto je gotovo potpuno prekrivena solarnim ćelijama ova kuća proizvodi dva puta više energije nego što joj je potrebno, pa se višak energije šalje u mrežu. Nije stoga neobično što je interesovanje posetilaca za ovu kuću bilo ogromno.

XS
SM
MD
LG