Linkovi

Predsednik Barak Obama razmatra opcije u Avganistanu


Američki predsednik Barak Obama razmatra opcije u Avganistanu u jeku sporenja oko rezultata predsedničkih izbora u toj zemlji. Funkcioneri američke administracije naglašavaju da im je potreban jak partner u Kabulu kako bi postigli vojni uspeh.

Predsednik Obama je sa timom za nacionalnu bezbednost već održao brojne dugačke sastanke o Avganistanu – u okviru detaljnog razmatranja situacije koje će verovatno dovesti do izmene ratne strategije i mogućeg povećanja broja američkih vojnika u toj zemlji. Očekuje se da će tokom naredne nedelje biti održan najmanje još jedan sastanak. Medjutim, ti sastanci su sada u senci neizvesnosti koja okružuje rezultat predsedničkih izbora u Avganistanu.

Šef osoblja Bele kuće, Ram Emanuel, kaže da bi navodi o izbornoj prevari za koju se optužuje avganistanski predsednik Hamid Karzai, mogli da utiču na proces donošenja odluke.

Emanuel je kao gost programa "Suočite se sa nacijom" (Face the Nation), TV mreže Si Bi Es (CBS), rekao da umešane strane treba da reše izborni spor ili putem drugog kruga izbora ili nekakvog dogovora o podeli vlasti. Medjutim, on je naglasio da Sjedinjene Države žele da se to pitanje reši, dodavši da Vašington mora da ima verodostojnog partnera u Kabulu. Ram Emanuel je takodje ukazao da su američke snage tamo da bi Avganistancima obezbedile uslove za uspešno upravljanje zemljom.

"Pitanje je da li imate uverljivog partnera, koji bi mogao da ispuni prazninu koju tražimo da stvore američki vojnici", rekao je Emanuel.

Prdsednik senatskog Odbora za odnose sa inostranstvom, demokrata Džon Keri iz Masačusetsa, bio je u Avganistanu da bi iz prve ruke procenio situaciju. Kao gost već pomenute emisije, on je takodje naglasio da je važno da Avganistanska vlada – kako je doslovno rekao - "ima kapacitet da ostvari rezultate".

"Ne vidim kako predsednik Obama može da donese odluku o angažovanju naših dodatnih snaga ili čak daljim obavezama naše misije, bez odgovarajuće vlade ili barem saznanja o tome kakva će ta vlada biti", izjavio je Keri.

Tokom boravka u Avganistanu, Keri se sastao i sa generalom Stenlijem Mekristalom, komandantom koalicionih snaga u Avganistanu, koji je jasno stavio do znanja da želi znatno povećanje američkih trupa na avganistanskom tlu.

Najveće pristalice obimnog povećanja trupa su kako izgleda republikanci u Kongresu. Džon Tun iz Južne Dakote, član senatskog Odbora za oružane snage, kaže da sadašnja politička situacija u Avganistanu ne bi trebalo da spreči predsednika da uputi pojačanje.

On je za nedeljni informativni program TV mreže Foks, rekao da interesi američke nacionalne bezbednosti moraju biti u prvom planu.

"Važno mi je, kao što verujem da je važno većini Amerikanaca, da imamo strategiju koja može da uspe i da ta strategija ima odgovarajuća sredstva. To je odluka koju predsednik mora da donese i nadam se da će to uskoro učiniti", zaključio je Tun.

Predsednik Obama je rekao da narednih nedelja namerava da saopšti odluku o Avganistanu.

XS
SM
MD
LG