Linkovi

Samoubilački napad na skupu pomirenja u Iranu


Iranski državni mediji izveštavaju da je u napadu bombaša samoubice na skupu na jugoistoku zemlje, poginula najmanje 31 osoba, među kojima je i nekoliko komandanata iranske elitne Revolucionarne garde.

U napadu na skupu pomirenja predstavnika Revolucionarne garde i šiitskih i sunitskih starešina u pokrajini Sistan-Baludžistan, 28 ljudi je ranjeno.

Mediji prenose da je samoubica s prslukom sa eksplozivom, detonirao eksploziv u toku skupa. Među poginulima je šest komandanata, uključujući i zamenika komandanta Revolucionarne garde, generala Nurija Ali Šuštarija i komandanta pokrajinske garde. Iranski mediji izveštavaju da je odgovornost za napad preuzela sunitska pobunjenička organizacija Džandalah, mada organizacija još nije izdala javno saopštenje o tome.

Revolucionarna garda takođe optužuje Zapad za napad, pominjući Sjedinjene Države kao silu „globalne arogancije“. Portparol Državnog sekretarijata Ian Keli, osudio je napad kao „terorističko delo“ i odbacio tvrdnje o umešanosti Sjedinjenih Država kao „potpunu laž“.


XS
SM
MD
LG