Linkovi

Teheran: Razgovori sa šest sila predstavljaju "nacionalni uspeh"


Iransko Ministarstvo inostranih poslova ocenilo je da su protekli razgovore u Ženevi sa predstavnicima šest svetskih sila "nacionalni uspeh".

Portparol ministarstva Hasan Kaškavi izjavio je da se Iran odupro stranom pritisku zbog svog nuklearnog programa. Istovremeno, Iran je pristao da se ponovo sastane sa predstavnicima svetskih sila 19. ovog meseca u Beču i saopštio da će dozvoliti inspektorima Međunarodne agencije za atomsku energiju da posete nuklearni pogon u Komu, za čije se postojanje tek sada saznalo.

U medjuvremenu, ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov, izjavio je da plan da Rusija pomogne u obogaćivanju urana za iranski reaktor, tek treba da se finalizuje. Lavrov je kazao da eksperti treba da razrade detalje sporazuma u kojem učestvuju Sjedinjene Države, Francuska, Rusija i Međunarodna agencija za atomsku energiju. Posle sastanka sa svojim austrijskim kolegom, ruski ministar inostranih poslova je izjavio da će se sastanak eksperata koji treba da realizuju taj plan, održati uskoro.

XS
SM
MD
LG