Linkovi

Najmanje troje mrtvih u naletu tajfuna Parma


U naletu tajfuna Parma, na Filipinima je, prema prvim podacima, stradalo najmanje troje ljudi. Tajfun sa vetrovima brzine oko 200 kilometara na sat spustio se na severnu oblast Kagajan, noseći krovove kuća, rušeći drveće i kidajući strujne vodove.

Oluja je promenila putanju i krenula ka severu, tako da su izbegnute poplave u prestonici Manili, i time pošteđeni milioni ljudi. Pre samo nedelju dana, to područje je bilo pogođeno olujom koja je izazvala najgoru poplavu u glavnom gradu u poslednjih nekoliko decenija. Očekuje se da se oluja vrati ka moru, odnosno ka Tajvanu, gde je evakuacija nekih oblasti, već u toku.

Dok se tajfun Parma približavao Filipinima u petak, predsednica Glorija Arojo proglasila je vanredno stanje i naredila iseljavanje stanovništva iz šest pokrajina. Tim potezom je omogućeno korišćenje vladinih sredstava za odgovor na vanredne situacije. Komandant američkih trupa u pacifičkom regionu, admiral Timoti Kiting izjavio je da su dva broda američke mornarice sa nekoliko stotina marinaca stacionirani blizu obale Manile, spremni da pomognu.

Procenjuje se da će tajfun Parma pogoršati situaciju za gotovo 700 hiljada ljudi, koji su već raseljeni i smešteni u privremena skloništa zbog prolaska tajfun Ketsana kroz tu oblast. Pošto je protutnjala kroz Filipine, Ketsana je razorila Vijetnam, Kambodžu i Laos. Na Filipinima je poginulo više od 290 ljudi, oko 100 u Vijetnamu i najmanje 14 u Kambodži. Crveni krst u Laosu je saopštio da je tamo poginulo 16 ljudi, a da se najmanje 100 vodi kao nestalo.

XS
SM
MD
LG