Linkovi

Đukanović: Vlada uspješno realizovala reforme


Crna Gora je u prvih 100 dana rada Vlade učvrstila političku i makroekonomsku stabilnost, a postignuti su uspjesi na planu dostizanja strateških nacionalnih ciljeva, saopštio je crnogorski premijer Milo Đukanović na današnjoj press konferenciji.

Reforme koje na domaćem planu treba da donesu novi kvalitet života, a na međunarodnom planu punopravno članstvo u EU i NATO, uspješno su realizovane u prvih 100 dana rada Vlade, saopštio je premijer. Posebni uspjesi postignuti su na ispunjavanju uslova iz Mape puta i u pripremi već 85 odsto odgovora na Upitnik EK, na koji će odgovori biti okončani najkasnije do početka novembra, kako bi u narednoj godini CG zavrijedila status kandidata. Iz ovoga proizilaze realna očekivanja:

''Za očekivati je da ćemo imati evidentiran napredak Crne Gore u manje-više svim oblastima važnim za dostizanje našeg strateškog cilja-članstva u EU. Takođe, realno je očekivati da će građani Crne Gore u zemlje Šengen zone putovati bez viza od 1.januara 2010.godine''.

Đukanović očekuje da će do kraja godine Crna Gora postati dio Akcionog plana za člsanstvo, što će je približiti NATO-u. Na ekonomskom planu, očuvana je makroekonomska stabilnost, a krizna godina iskorišćena je za stvaranje pretpostavki za ponovni dolazak stranih investicija. Sada, kada je krenuo oporavak svjetske ekonomije, i Crna Gora može očekivati bolje dane.

''Crna Gora je imala jedan važan amortizer u ovoj godini, a to je visoki rast u prethodne tri godine. Tako je i prizemljenje, koje se neminovno moralo dogoditi zbog regionalnog i globalnog ambijenta, bilo lakše podnošljivo''.

Đukanović je naglasio da u Crnoj Gori u proteklom periodu nije povećana stopa nezaposlenosti, da je očuvan nivo prosječne plate s kraja prošle godine, da nema pada direktnih stranih investicija, niti broja turista. Ipak, neminovan je pad BDP za dva, tri, možda i četiri odsto. Crna Gora je obezbijedila respektabilnu poziciju na međunarodnoj političkoj sceni, a odlikuje je, prije svega, regionalna inicijativnost.

''Obnovili smo, u punom kapacitetu, diplomatske odnose sa Srbojom. Bilo je izvjesnog zastoja u prethodnom periodu zbog naše odluke da priznamo Kosovo. U međuvremenu je predloženi ambasador iz Crne Gore dobio agreman u Srbiji i svoreni su uslovi za obnovu diplomatske saradnje na ambasadorskom novou''.

Đukanović je bio izričit da u nedavnim razgovorima sa predstavnicima Stejt Departmenta u Njujorku nije denuncirao crnogorsku opoziciju, pa ne vidi razloge za pismo kojim je lider PzP Nebojša Medojević od američkog ambasadora Mura tražio da se upriliči posjeta opozicionih predstavnika Americi. Sa zamjenikom američkog državnog sekretara Džejmsom Stajnbergom, tvrdi, razgovarao je o nekim ozbiljnim temama:

''Ono što me raduje iz svih kontakata, jeste da se ne samo nastavlja, nego i učvršćuje, jedno veoma kvalitetno američko-crnogorsko partnerstvo, da Crna Gora i dalje u Vašingtonu ima važnu podršku na putu naše demokratske i evropske emancipacije i da imamo podudarna mišljenja o manje-više svim relevantnim pitanjima regionalne i globalne stabilnosti''.

Premijer priznaje da se u hodnicima zgrade UN sreo sa predsjednicima mnogih država, pa i sa predsjednikom Kosova Fatmirom Sejdiuom, ali da taj susret nije bio zvaničan, kako je to predstavljeno u nekim medijima.

XS
SM
MD
LG