Linkovi

Nuklearna pitanja biće najvažnija tema razgovora šest sila sa Iranom


Ovo će biti prvi put da Sjedinjene Države ravnopravno učestvuju u razgovorima Grupe pet plus jedan sa Iranom, i prvi put da se Amerkanci sastaju licem u lice sa iranskim funkcionerima u poslednjih 30 godina.

Jedan visoki funkcioner američke administracije, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da će najvažnija tema razgovora biti iranski nuklearni program, koji izaziva veliku zabrinutost. Sjedinjene Države i druge zapadne zemlje veruju da Iran razvija nuklearno naoružanje, dok Iran tvrdi da njegov program za obogaćivanje uranijuma ima isključivo miroljubivu svrhu.

Pomenuti američki funkcioner kaže da Iran ima pravo da razvija civilni nuklearni program, ali dodaje da je uverljivost iranskih tvrdnji prilično niska, posebno posle nedavnog otkrića novog tajnog postrojenja za obogaćivanje uranijuma, kraj svetog grada Koma. On kaže da bi Iran morao da obelodani sve svoje nuklearne aktivnosti pre nego što bude stekao poverenje kao iskreni partner u pregovorima.

Direktor Međunarodnog upravljanja na Postdiplomskom institutu za proučavanje međunarodnog razvoja, u Ženevi, Danijel Vorner, slaže se sa tim. U razgovoru za Glas Amerike Vorner kaže da će Iran morati naporno da radi da bi obnovio poverenje.

"Loša stvar u vezi sa otkrićem tog drugog postrojenja - a mi mislimo da je Zapad i ranije znao za njega - jeste to što pokazuje da se Iranu ne može verovati. Pošto svi pregovori počinju od transparentnosti i mera za izgradnju poverenja, kada budu seli za sto u Ženevi, predstavnicima pet stalnih članica Saveta bezbednosti plus Nemačke biće teško da pogledaju Irance i kažu: Kako da verujemo da je istina ono što govorite," kaže Vorner.

Teheran je saopštio da razgovara sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju o određivanju datuma za inspekciju tog postrojenja.

Ali, drugi američki zvaničnik rekao je da je malo verovatno da bi Iran gradio tajni objekat za civilnu upotrebu.

Danijel Vorner upozorava da neće biti lako pregovarati sa Irancima.

"Ima onih koji će reći da će Iranci odugovlačiti sa pregovorima, što su činili i u prošlosti, kako bi dali sebi dovoljno vremena da dalje razviju svoje nuklearno naoružanje ili obogaćivanje uranijuma. Šta će biti - videćemo. Ali oni pregovaraju sasvim drugačije od logičkih paradigmi koje koristimo mi, na Zapadu. Stoga se neće desiti ništa spektakularno. Ako se dogovore da se ponovo nađu i ako budu imali spisak konkretnih tema za razgovor, to će već biti nešto pozitivno," smatra Vorner.

Američki funkcioner koji je želeo da ostane anoniman rekao je da svi žele da vide praktične korake i merljive rezultate, i da ih žele što pre.

XS
SM
MD
LG