Linkovi

Avganistan: U eksploziji bombe poginulo 30 civila


Avganistansko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je jedan putnički autobus naleteo na minu u južnom Avganistanu, od čije eksplozije je poginulo 30, a ranjeno najmanje 39 civila.

Funkcioneri kažu da je bomba eksplodirala danas, na jednom putu u pokrajini Kandahar. Među žrtvama je i nekoliko žena i dece.

Za postavljanje bombe vladini funkcioneri okrivljuju talibanske ekstremiste. U svojoj borbi sa stranim vojnicima i avganistanskim oružanim snagama talibanski pobunjenici se uglavnom oslanjaju na bombe postavljene kraj puta i na samoubilačke bombaške napade.

U jednom izveštaju Ujedinjenih nacija, objavljenom prošle nedelje, kaže se da je u nasilju u Avganistanu od početka godine poginulo više od 1500 civila, od čega više od dve trećine u napadima ekstremista.

U međuvremenu, novi generalni sekretar NATOa, Anders Fog Rasmusen, sastaće se danas u beloj kući sa predsednikom Barakom Obamom, dan pošto je u jednom govoru nastojao da ublaži sumnje Vašingtona u predanost saveznika učešću u konfliktu u Avganistanu.

Tokom jučerašnjeg prvog govora održanog u američkoj prestonici, Rasmusen je rekao da su američki saveznici u NATOu čvrsto opredeljeni za borbu sa talibanima. On je rekao da svih 28 članica NATOa i mnoge zemlje koje nisu članice, učestvuju u toj operaciji koju je nazvao "misijom solidarnosti".

XS
SM
MD
LG