Linkovi

Vašington: Iranske raketne probe provokacija


Iran je saopštio da je uspješno izvršio probu raketa dužeg dometa koje, prema mišljenju vojnih analitičara, mogu da stigne do Izraela i američkih baza u Zalivu. Bijela kuća nazvala je probe provokacijom i pozvala iranske vlasti da dozvole inspektorima neometan pristup novom postrojenju za obogaćivanje uranijuma. Zabrinutost zbog najnovijeg poteza Teherana izrazili su i predstavnici Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Evropske Unije i Rusije.

Iranska državna televizija objavila je snimke lansiranja rakete Šahab 3, koja, kako se procjenjuje, ima domet od 1300 do 2000 kilometara. Zvaničnici su prethodno saopštili da je, u okviru vojnih vježbi, danas testirana i rakete Sedžil, čiji je domet takođe blizu 2000 kilometara. Revolucinonarna garda izvela je današnje probe uslijed pojačanih tenzija između Teherana i Zapada zbog kontroverznog nukelarnog programa, odnosno informacija da Iran gradi drugo postrojenje za obogaćivanje uranijuma. Iransko ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da današnje i jučerašnje raketne probe nisu povezane sa nuklearnim aktivnostima zemlje.

“Raketne probe izvedene su u odbrambene svrhe. Postigli smo napredak u raketnoj tehnologiji, tako da ta moramo, kao i druge države, da izvodimo ovakve probe. Ne postoji veza između raketnih manevara i naših civilnih nuklearnih aktivnosti”, kazao je portparol ministarstva Husein Kaškavi.

Testiranje raketa dugog dometa, koje prema procjenama vojnih analitičara mogu da stignu do Izraela i američkih baza u Zalivu, samo je pojačalo strahovanja izraelskih lidera koji odbijaju da isključe vojnu opciju kako bi se Teheran spriječio da razvije nuklearno oružje. Iranski ministar odbrane Ahmad Vahidi je međutim danas upozorio da bi eventualni izraelski vojni napad na Iran samo ubrzao kraj jevrejske države.

"Ukoliko se to dogodi, što naravno ne predviđamo, jedini rezultat bi bio ubrzanje propasti cionističkog režima, čije će se privremeno postojanje vrlo brzo okončati."

Sjedinjene Države i ostale svjetske sile će na sastanku sa iranskim zvaničnicima u četvrtak u Ženevi zatražiti od Irana da u potpunosti objelodani svoje nuklearni program.

“Riječi nisu dovoljne. Moraće jasno da pokažu međunarodnoj zajednici šta planiraju da urade”, naglasila je državna sekretarka Hilari Klinton.

Obamina administracija upozorila je Teheran da će se suočiti sa ozbiljnim posljedicama, ukoliko ne ispoštuje međunarodne zahtjeve",

“Razvijanje nuklearnog oružja će samo pogoršati iransku bezbjednost - neće je poboljšati”, kazao je sekretar za odbranu Robert Gejts.

Gejts je naglasio da bi Iranu mogle da budu uvedene i dodatne oštre sankcije zbog najnovijih nuklearnih aktivnosti.


XS
SM
MD
LG