Linkovi

Zelaja optužuje vlasti Hondurasa da puštaju otrovan gas u ambasadu


Zbačeni predsednik Hondurasa, Huan Manuel Zelaja, koji je pronašao utočište u brazilskoj ambasadi u glavnom gradu svoje zemlje Tegusigalpi, optužio je prelaznu vlast da koristi toksični gas kako bi otrovala ljude koji se nalaze unutar ambasade.

Očevici tvrde da su juče videli lekara kako pruža pomoć ljudima u ambasadi, koji su se žalili na disajne probleme i krvarenje.

Privremeni lider Hondurasa, Roberto Mikeleti odbacio je optužbe da je njegova vlada pustila otrovni gas u ambasadu, i u intervjuu agenciji Asošijeted pres rekao da se međunarodni sporazumi o diplomatskim odnosima "u potpunosti poštuju". Mikeleti je zatim optužio Zelaju da zauzima radikalne stavove koji usporavaju razgovore neophodne za izlazak iz političke krize i dodao da je svrgnuti predsednik poručio pregovaračima da su jedine opcije "njegov povratak na vlast ili smrt".

Zelaja se posle tajnog povratka u Honduras, prošlog ponedeljka, nastanio u ambasadi Brazila, koja je pod stalnim nadzorom snaga bezbednosti Hondurasa.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija juče je održao vanredni sastanak na kojem je postupke prelazne vlade Hondurasa nazvao "aktom zastrašivanja" ambasade Brazila u Tegusigalpi.

Privremene vlasti su uz podršku vojske pre skoro tri meseca proterale Zelaju iz zemlje, zbog optužbi da je pokušao da nelegalno izmeni ustav kako bi sebi obezbedio ostanak na vlasti. Međunarodna zajednica je odbila da prizna prelaznu vladu i pozvala da se Zelaja vrati na vlast sa ograničenim ovlašćenjima dok se ne održe predsednički izbori.

XS
SM
MD
LG