Linkovi

Iran dozvolio pristup inspektorima IAEA kontroverznom nuklearnom postrojenju


Šef iranske agencije za nuklearnu energiju, Ali Akbar Salehi saopštio je da će inspektorima Međunarodne agencije za atomsku energiju biti dozvoljen pristup novootkrivenom postrojenju za obogaćivanje uranijuma.

Akbar Salehi je u obraćanju na državnoj televiziji rekao da još nije određen tačan datum.

Nešto ranije u izjavi za iransku novinsku agenciju Fars, bliski saradnik iranskog vrhovnog vođe, Ajatole Ali Hameneija rekao je da bi kontroverzna nuklearna elektrana uskoro trebalo da bude puštena u pogon, tačnije, kako se izrazio "uz Božju volju novo postrojenje će uskoro početi sa radom i oslepeće neprijatelja".

Izraelski ministar spoljnih poslova, Avigdor Liberman izjavio je da ovo otkriće samo ukazuje na to da Iran pokušava da se domogne nuklearnog oružja i dodao da se nada da će svetske sile "nedvosmisleno" odgovoriti na to kada se predstavnici Nemačke, SAD, Velike Britanije, Francuske, Kine i Rusije sastanu sa iranskim zvaničnicima 1. oktobra u Ženevi.

Zapadni lideri su juče optužili Iran da gradi tajno nuklearno postrojenje i insistirali da se Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju, ili skraćeno IAEA, po hitnom postupku dozvoli pristup kako bi se lično uverili da se u elektrani neće praviti nuklearno oružje. Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad odbacio je optužbe da je ta elektrana bila građena u tajnosti, rekavši da je IAEA blagovremeno bila obaveštena da su radovi nadomak svetog šiitskog grada Kum počeli.

XS
SM
MD
LG