Linkovi

Đukanović: Naredne godine Crnoj Gori status kandidata za članstvo u EU


Crnogorski premijer Milo Đukanović obratio se u petak Generalnoj skupštini UN u Njojorku, posebno naglašavajući značaj i sve veću odgovornost svjetske organizacije u vremenu brojnih iskušenja - globalne ekonomske krize, krize hrane i energenata, klimatskih promjena, pandemije gripa...

"Odgovor na trenutne izazove zahtijeva udruživanje kapaciteta i raspoloživih resursa uz snažnu političku volju svih nas. U tom smilsu ključna uloga pripada UN kao najznačajnijem multilateralnom forumu danas", kazao je Đukanović.

Rekao je i da Crna Gora "ostaje čvrsto privržena temeljnim načelima i principima Povelje UN koji podrazumijevaju mirno rješavanje sporova, insistiranje na diplomatskim pregovorima i ne miješanja u unutrašnja pitanja drugih država".

Naglasio je i privržanost Crne Gore međunarodnoj borbi protiv terorizma, proliferacije oružja za masovno uništenje i organizovanog kriminala.

Đukanović je u obraćanju 64. Generalnoj skupštini UN još kazao da je od njegovog posljednjeg obraćanja ovom forumu Crna Gora načinila značajne korake u pravcu članstva u EU i NATO, te da je spremna za učešće u međunarodnim mirovnim misijama u Africi, na Kipru i u Avgnagistanu.

Posebnu pažnju premijer je posvetio problemu klimatskih promjena, dajući snažnu podršku inicijativi da se u decembru u Kopenhagenu potpiše novi međunarodni klimatski okvir za period poslije 2012. godine.

U tom kontekstu Đukanović je najavio da će Crna Gora sredinom oktobra organizovati konferenciju o klikatskim promjenama i održivom razvoju za države Mediterana i Jugoistočne Evrope.

U ekskluzivnom intervjuu za Glas Amerike, premijer Đukanović je govorio o partnerstvu sa Sjedinjenim Državama, budućim američkim investicijama i potencijalnom članstvu u NATO. Između ostalog, on cijenida će Crna Gora već 2010. dobiti status kandidata za članstvo u EU.

XS
SM
MD
LG