Linkovi

Podignuta optužnica za terorizam protiv Nadžibule Zazija


Avganistanski državljanin Nadžibula Zazi koga su američke vlasti privele u sklopu terorističke istrage prošle nedelje optužen je za kovanje zavere s ciljem da izvede bombaški napad u Sjedinjneim Državama.

U optužnici koja je danas objavljena u Njujorku, navodi se da je Zazi više od godinu dana zajedno sa drugima planirao napad. Vlasti su saopštile da je Zazi primio detaljna uputstva kako da napravi bombu iz Pakistana, da je kupio delove kako bi sastavio improvizovane eksplozivne naprave i da je putovao u Njujork 10. septembra kako bi ostvario napredak u svojim planovima.

Zazi je uhapšen u Koloradu prošle subote zajedno sa svojim ocem Mohamedom Vali Zazijem, pod optužbom da je lagao istražitelje. Treći Avganistanac, Ahmad Vais Afzali, uhapšen je u Njujorku istog dana i pod istim optužbama. Sva tri čoveka poseduju stalnu dozvolu boravka ili državljanstvo SAD.

Američki Sekretarijat za pravosuđa saopštio je da vlada želi da premesti Zazija u Njujork, gde će mu se suditi po novoj optužnici. Sam Zazi negira bilo kakve veze sa terorizmom.

XS
SM
MD
LG