Linkovi

Nemačko upozorenje pred početak samita G20 u Pitsburgu


Lideri 20 najrazvijenijih industrijskih zemalja počeli su da pristižu u Pitsburg, u saveznoj državi Pensilvaniji, gde se danas i sutra održava samit o svetskoj ekonomskoj budućnosti.

Pred početak samita, nemačka sekretarka Angela Merkel upozorila je sve lidere Grupe 20 da ne izgube koncentraciju u vezi sa prioritetnim pitanjima kao što je uvođenje regulativa, kako bi se onemogućilo rizično ponašanje na finansijskom tržištu, koje je i gurnulo čitavu planetu u duboku recesiju. Ovakav komentar jasno oslikava tenziju među svetskim liderima zbog napora da spreče da se ponove stvari koje su dovele do globalne ekonomske krize.

Unutar Grupe 20 ne postoji saglasnost kada bi zemlje trebalo da počnu da ukidaju stimulacije za privredu i koliko kontrole treba međunarodna zajednica da ima nad finansijskim tržištima pojedinih zemalja.

Učesnici samita G20 će takođe razgovarati o načinima da se podstakne globalna trgovina, revitalizuje tržište kredita i pruži finansijska podrška zemljama u razvoju, koje su najteže pogođene klimatskim promenama.

Pre zvaničnog početka samita zakazano je nekoliko bilateralnih sastanaka, među kojima i razgovor američkog sekretara za finansije, Timotija Gajtnera sa zvaničnicima Japana i Kine.

Zemlje članice Grupe 20 su SAD, Brazil, Kina, Indonezija, Meksiko, Francuska, Nemačka, EU, Argentina, Australija, Engleska, Kanada, Indija, Italija, Japan, Rusija, Saudijska Arabija, Južna Afrika, Južna Koreja i Turska.

XS
SM
MD
LG