Linkovi

Odloženo upućivanje dodatnih trupa u Avganistan


Američki Sekretarijat za odbranu, zatražio je od komandanta koalicionih snaga u Avganistanu, generala Stenlija Mekristala da odloži podnošenje zahteva za upućivanje dodatnih trupa, javlja "Vol strit džornal".

List navodi da je administracija predsednika Obame tražila odlaganje, jer pre upućivanja dodatnih vojnika želi da bude potpuno sigurna da "koristi ispravnu strategiju". U intervjuu za TV mrežu CNN, koji je emitovan u nedelju, predsednik Barak Obama je odbacio tvrdnje da je on ili neko iz njegovog kabineta zatražio od generala Mekristala odlaganje zahteva ili predloga za upućivanje trupa iz političkih razloga.

Komandant američkih i NATO snaga u Avganistanu je upozorio da će misija "najverovatnije doživeti neuspeh" ukoliko ne budu poslate dodatne trupe u narednih godinu dana. Mekristalova zapažanja su deo strateške procene koja je zvanično tajna, ali je list "Vašington post" objavio u ponedeljak delove sa kojih je skinuta oznaka tajnosti.

General Mekristal takođe navodi da je "uspeh i dalje moguć, iako je situacija ozbiljna", ali samo ukoliko misija dobije dodatnu pomoć i podršku koalicionih snaga.

Avganistanski predsednik, Hamid Karzai izjavio je za CNN da podržava ocenu generala Mekristala, dodavši da želi da naglasi potrebu za većom zaštitom civila.

Portparol Pentagona, Brajan Vitman, potvrdio je da američki predsednik i tim za nacionalnu bezbednost razmatraju procenu situacije u Avganistanu, ali nije rekao kada bi očekivani Mekristalov zahtev za upućivanje dodatnih trupa mogao da bude poslat.

U izjavi za Glas Amerike, avganistanski ambasador pri UN, Zahir Tanin, rekao je da avganistansko stanovništvo najviše brine da li će vojska biti u stanju da obezbedi sigurnost i odbranu od ekstremista. On je dodao i da Avganistancima trenutno nije toliko bitno koliko će stranih trupa biti u zemlji ili kakva je strategija, dokle god imaju bezbednost.

XS
SM
MD
LG