Linkovi

Medvedev: Rusija treba da obrati pažnju na ono što brine SAD


Ruski predsednik Dmitrij Medvedev izjavio je da će njegova zemlja obratiti veću pažnju na pitanja koja zabrinjavaju SAD, pošto je američki predsednik Barak Obama odustao od planova za izgradnju raketnog odbrambenog sistema u Centralnoj Evropi.

Medvedev je naglasio da činjenica da su američke vlasti imale sluha za ruska strahovanja u vezi sa stacioniranjem odbrambenog štita u Poljskoj i Češkoj znači da Rusija mora pažljivije da sluša svoje američke partnere. Međutim, u komentarima švajcarskim medijima, Medvedev je takođe rekao da Rusija nije zainteresovana za, kako se izrazio, "primitivne kompromise".

Ruski premijer, Vladimir Putin, izjavio je da je odluka američkog predsednika Baraka Obame da odustane od planova za izgradnju raketnog odbrambenog štita u Poljskoj i Češkoj "ispravna i hrabra". U izjavi koju je prenela ruska televizija, Putin je je rekao da se nada da će uslediti druge mere za poboljšanje odnosa dve zemlje. Putin je dodao da bi novi pristup obezbedio "jaču, mudriju i bržu odbranu" i angažovao "dokazane i jeftinije" odbrambene sposobnosti.

Predsednik Obama je juče najavio da odustaje od planova za izgradnju raketnog odbrambenog sistema u centralnoj Evropi u korist, kako se izrazio, novog pristupa u odbrani Sjedinjenih Država i njihovih NATO saveznica od raketne pretnje Teherana.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton danas je izjavila da Sjedinjene Države ne odustaju od raketne odbrane, već implementiraju sveobuhvatniji odbrambeni sistem, insistirajući da Amerika ne napušta svoje saveznike.

XS
SM
MD
LG