Linkovi

Antiteroristička akcija u Kvinsu?


Policija u njujorškoj opštini Kvins je saopštila da je juče preduzela preventivnu akciju protiv grupe Avganistanaca. Najmanje jedan od njih je navodno povezan sa Al-kaidom i veruje se da je umešan u tajno planiranje bombaških napada. Međutim, niko nije uhapšen i – materijal za pravljenje bombe nije pronađen. Portparol Bele kuće je izjavio da je predsednik Obama obavešten o akciji.

Agenti Federalnog istražnog biroa i policajci iz Odeljenja za borbu protiv terorizma, upali su u nekoliko njujorških stanova, posle kontakta sa osobom za koju se veruje da je povezana sa Al-kaidom.

„Nije pretila neposredna opasnost i oni su sada veoma dobri u praćenju potencijalno opasnih akcija, a ovo je bila preventiva“, kazao je senator iz Njujorka Čarls Šumer.

Policija veruje da je prekinula nešto što se možda pripremalo. Meta je bila grupa Avganistanaca, koji žive ovde, u Njujorku i u Denveru. Nadležni kažu da je osoba iz Denvera nedavno putovala u Pakistan. Kada se prošlog četvrtka vratila u Njujork, donela je sa sobom uputstva za pravljenje bombi.

Postoje dobri razlozi da se veruje da je tu veza sa Al-kaidom ili sa pristalicama Al-kaide i ne izgleda da su oni to počeli sami“, naglasio je kongresmen Piter King.

Članovi porodice su izvedeni iz stana i odvojeno saslušani. U nalogu za pretres, navodi se da su vlasti očekivale da će da pronađu materijal za bombe. Međutim, taj materijal nije pronađen, ali je zaplenjeno nekoliko dokumenata, kompjutera i mobilnih telefona.Nekoliko osoba je privedeno, ali su kasnije svi oslobođeni. Većina su vozači taksija i ulični prodavci. Svi su agentima Federalnog istražnog biroa rekli da njihov prijatelj iz Denvera nije terorista.

XS
SM
MD
LG