Linkovi

Potpisan protokol o saradnji Euleksa i MUP-a Srbije


Misija evropske unije na Kosovu potpisala je danas protokol o saradnji sa MUP-om Srbije, potvrdio je u Pristini šef kancelarije Euleksa za informisanje Kristof Lamfalusi. Lamfalusi je kazao da se radi o sporazumu tehničke prirode koji ima za cilj borbu protiv organizovanog kriminala. On je naveo da je u ime MUP-a Srbije protokol ranije potpisao zamenik direktora policije Branislav Mitrović.

Prema rečima Lamflalusija sporazum će stupiti na snagu osam dana od današnjeg stavljanja Euleksovog potpisa na taj dokument. Ranije je najavljeno da čin potpisivanja sporazuma treba da se obavi razmenom pisama između Euleksa i MUP-a Srbije. Potpisani protokol odnosi se na saradnju Euleksa i srpske policije u borbi protiv organizovanog kriminala i kontrolu granica i administrativne linije.

Predsednik i premijer Kosova, Fatmir Sjediu i Hašim Tači, saopštili su da protokol o saradnji Euleksa i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije "nema nikakav uticaj na nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Kosova".

Analitičar albasko-srpskih odnosa Fatmir Šeholi za "Glas Amerike" kaže da potpisivanje ovog protokola za njega ne predstavlja nikakvo iznenađenje.

"Ovo je dokaz da je EULEKS jedna veoma moćna međunarodna organizacija. S druge strane, sada je dokazano sa du kosovske institucije i svi oni koji su govorili da je potpisivanje ovakvog sporazuma nemoguće to upotrebljavali za unutrašnju trgovinu svih svojih politickih zbivanja. Mislim da ce i ostali protokoli koji će biti potpisani biti urađeni na ovakav način. Svaka druga izjava koja dođe od institucija Kosova biće apsolutno u suprotnosti sa onim što su odavno trebalo da kažu građanima Kosova", kaže Šeholi.

Povodom potpisivanja sporazuma izmedju Euleksa i MUP-a Srbije, oko 20 nevladinih organizacija na čelu sa Pokretom Samoopredeljenje najavilo je da će sledeće nedelje u Prištini održati masovni protest.

Sjedinjene Američke Države pozdravile su potpisivanje tehničkog sporazuma o policijskoj saradnji Misije Evropske unije na Kosovu i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije.

"Kosovo je suverena zemlja i ovaj tehnički sporazum ne bi bio moguć bez podrške Kosova u borbi protiv međugraničnog kriminala. SAD sa zadovoljstvom učestvuju u radu Euleksa i čestitaju Euleksu na sprovodjenju misije, na način koji su odobrile i predvidele vlasti Republike Kosovo", navodi se u saopštenju Stejt Departmenta i dodaje da "taj tehnički sporazum između misije Evropske unije i srpskog Ministarstva odgovornog za sprovođenje policijske saradnje u potpunosti poštuje nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Kosova".

Stejt department takođe izražava nadu da će policijska saradnja potpomognuta ovim sporazumom pomoći u borbi protiv međugraničnog kriminala u regionu zapadnog Balkana, borbi kojoj su i Kosovo i SAD posvećeni.

XS
SM
MD
LG