Linkovi

SAD: Veći deficit, manje otpuštenih radnika


Američki trgovinski deficit značajno je porastao u julu zbog povećanog uvoza nafte i automobila. Sekretarijat za trgovinu saopštio je da je deficit skočio za 16 odsto na 32 milijarde dolara. Riječ je o najvećem mjesečnom povećanju u poslednjoj deceniji. U odvojenom izvještaju sekretarijata za rad navodi se da je broj Amerikanaca koji se prvi put prijavljuju za nadoknade za nezaposlene prošle sedmica pao više nego što se očekivalo, što predstavlja signal da kompanije otpuštaju manje radnika. Međutim, nisu svi ekonomski pokazatelji pozitivni.

Kakvi su ekonomski indikatori, može se zaključiti po hiljadama ljudi koji su juče u Orlandu čekali u redu za posao. Stopa nezaposlenosti u tom gradu je 11 odsto. Od jula, ukupno 14 miliona Amerikanaca je bez posla i nadmeće se za 2 miliona 400 hiljada radnih mjesta.

Davno sam izgubila posao i izdržavamo se od jednog prihoda”, kaže Vitner Kejn.

Dok raste stopa nezaposlenosti, Federalne rezrve tvrde u novom izvještaju da je recesija možda okončana.

"Neću odustati dok nezaposleni Amerikanci ne pronađu posao”, kazao je sinoć u Kongresu predsjednik Barak Obama.

Broj Amerikanaca koji se prvi put prijavljuju za nadoknade za nezaposlene pao je prošle sedmice na 550 hiljada, što je deset hiljada manje nego što se očekivalo. Procenat zaplijenjene imovine je međutim prošlog mjeseca ostao na gotovo rekordnom nivou. Blizu 360 hiljada kućevlasnika izgubilo je svoje domove prošlog mjeseca, jedan odsto manje nego u julu.

"Zahvaljujući smjeloj i odlučnoj akciji koju smo preduzeli od januara, mogu ovdje pouzdano da saopštim da smo izvukli ekonomiju sa ivice propasti”, naglasio je Obama.

Postavlja se, međutim, pitanje kolika je zasluga Obaminog plana za stimulisanje privrede. To će Kongres danas pokušati da utvrdi.

Što se brže bude trošio novac iz stimulativnog paketa u narednim mjesecima, to će biti bolje za podsticanje ekonomskog oporavka”, smatra senator Džo Liberman.

Pojedini ekonomisti ističu da je stimulativni paket doprinio rastu bruto domaćeg proizvoda i sačuvao najmanje pola miliona radnih mjesta.


XS
SM
MD
LG