Linkovi

"Prokletnici" prepravili istoriju


Režiser Kventin Tarantino nudi svoju verziju istorije u satiri Drugog svetskog rata pod nazivom „Prokletnici“. Radnja je smeštena u okupiranu Francusku i prati odred koji čini 8 američkih vojnika jevrejskog porekla čija je jedina misija da ubiju što veći broj nacista. Oni su u tom poduhvatu nemilosrdni i kreativni jer skalpiraju ubijene neprijatelje šireći teror među nemačkim vojnicima. Kao i u svojim ranijim filmovima, Tarantino pokušava da dočara fiktivnu priču koja je puna nasilja, ali istovremeno i intrigantna i uznemirujuće duhovita.

Tarantinovi inteligentni dijalozi i duhoviti likovi smenjuju se u nizu neočekivanih nasilnih scena što nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Kao i u prethodnim filmovima posebna počast odaje se klasicima, u ovom slučaju flmu Roberta Aldriča iz 1967 pod imenom „12 žigosanih“.

Zaplet se pravi kada „prokletnici“ naprave plan da dignu u vazduh francuski bioskop u toku premijere nacističkog filma. Bridžit fon Hamersmart, čuvena nemačka glumica i dvostruki agent, obavestila je poručnika Rejna da će cela vrhuška Trećeg rajha biti prisutna na projekciji.

Poručnik Rejn je siguran da će uspeti u svojoj misiji, ali će uskoro naići na dostojnog rivala u liku nemačkog pukovnika Hansa Lande koji je zadužen za bezbednost najviših zvanica na premijeri. Briljantni nacistički istražitelj i hladnokrvni ubica, Landa je stekao nadimak „Lovac na Jevreje“. Lično ga je izabrao Adolf Hitler kako bi pronašao skrivene Jevreje i na licu mesta ih likvidirao. Njegova prefinjenost i mladalački šarm skrivaju njegovu brutalnost. Tarantinovo otelotvorenje zla u filmu Jevreje poredi sa pacovima.

Tarantino je u scenario ubacio lik mlade Jevrejke kako bi osvetio jevrejske žrtve Trećeg rajha. Šošana Drajfus, čiji lik tumači francuska glumica Melani Loren, je jedini preživeli u jednoj od Landinih racija. Ona beži u Pariz, menja svoje ime i postaje vlasnik malog bioskopa u kom nacisti planiraju da održe premijeru svog filma. Šošana planira da spali bioskop tokom projekcije, dok „prokletnici“ žele da urade isto ne znajući za njene namere.

Likovi doprinose intrigantnosti i intenzitetu nepredvidljivog završetka u kom Tarantino prepravlja istoriju, a njegovo filmsko umeće i pažnja koju poklanja detaljima su impresivni koliko i glumačka postava. Bred Pit igra poručnika Rejna i on je ujedno i najveća zvezda koja se pojavljuje u filmu. Ipak, njegova uloga pada u senku Nemca Kristofa Volca koji igra Hansa Landu za kog je dobio nagradu za najbolju ulogu u Kanu, a već se priča i da je jedan od najozbiljnijih kandidata za Oskara.

„Prokletnici“ su jedan od najboljih Tarantinovih filmova. Ako ste poštovalac njegovog rada obavezno morate videti ovaj film. Ako ne podnosite nasilje, onda je možda bolje da ovo ostvarenje zaobiđete, mada je nasilje jedno od stalnih mesta u njegovim filmovima. Nijedan život u Tarantinovom svetu nije nedodirljiv i ništa ne treba uzeti zdravo za gotovo.

XS
SM
MD
LG