Linkovi

Nezaposlenost u SAD u porastu, ali usporava


Američka ekonomija još jednom šalje mešovite signale javnosti. Prodaja robe na malo i automobila skočila je u avgustu, pre svega zahvaljujući novcu iz vladinog plana za stimulaciju privrede, ali ostali ekonomski indikatori i dalje zaostaju.

Da li je moguće da je gubitak 216 hiljada radnih mesta u avgustu dobra vest za američku ekonomiju? Jeste, s obzirom da je to najmanji mesečni gubitak još od avgusta prošle godine.

„Ovo je mnogo bolja situacija nego na početku godine kada smo mesečno gubili preko 700 hiljada radnih mesta. Gubitak od samo 200 hiljada je prilično dobra vest“, kaže ekonomski analitičar Den Arnal.

Bez obzira na rekordnu nezaposlenost od 9,7 odsto, postoje neki ohrabrujući znaci. "Krajsler" je pozvao skoro 900 radnika da se vrate na posao u fabrici u Belvederu u državi Ilinois, zahvaljujući uspehu programa „Keš za starudiju“.

„Izgleda da postoji veće potražnja za vozilima koja troše manje goriva. Nadamo se da će nam to omogućiti da zadržimo drugu smenu, a možda pokrenemo i treću“, kaže jedan od zaposlenih radnika u "Krajsleru" Lamar Vuden.

Međutim, mnogima u javnom sektoru teško je da budu optimisti.

„Morala sam da se odreknem stana. To nije smešno. To je moj posao i potreban mi je“.

Šeron Moreno je jedna od hiljadu državnih službenika u Rod Ajlendu, koji su juče otpušteni. Guverner je saopštio svoju odluku pošto mu sud nije dozvolio da primora 80 odsto državnih radnika da uzmu jedan dan neplaćeno.

„Ja samo znam da je iz dana u dan situacija sve gora“, kaže guverner Donald Karsijeri.

S obzirom da je nezaposlenost indikator usporavanja ekonomije, čak iako se stvari poboljšaju, očekuje se da stopa nezaposlenosti postane dvocifrena kasnije ove godine. Istovremeno, stručnjaci ne očekuju da će početi da pada bar do sredine sledeće godine.

XS
SM
MD
LG