Linkovi

Povoljni ekonomski podaci ne umanjuju zabrinutost investitora


Poslovna aktivnost u američkom sektoru usluga je u avgustu bila najsnažnija u odnosu na proteklih gotovo godinu dana, što je još jedan od nagovještaja da američka privreda možda izlazi iz recesije. U prethodnom vladinom izvještaju navodi se da je protekle sedmice neznatno pao broj tek otpuštenih Amerikanaca koji su se prijavili za nadoknadu za nezaposlene, dok je značajno porastao broj ljudi koji primaju dugoročnu nadoknadu. Nedavni povoljni izvještaji o industrijskom sektoru i tržištu rada nisu mnogo umanjili brige u pogledu privredne situacije u Sjedinjenim Državama.

Trgovci na Vol Stritu juče su bili oprezni, nakon što je Dau Džons u utorak pao za 186 poena. Uprkos uglavnom pozitivnim vijestima o tržištu nekretnina, nezaposlenosti i produktivnosti radnika, investitori na finansijskim tržištima širom svijeta zabrinuti su da je skok cijena američkih akcija za 50 odsto od marta, možda bio pretjerano optimistički. Ekonomista Džulija Koronado iz banke BNP Paribas kaže da investitori ne žele da preduzimaju nepotrebne rizike.

"Smatram da se još nismo izvukli iz problema. Podaci stalno nagovještavaju da je nagore prošlo, ali je to najgore bilo stvarno loše.”

Izglede za snažan oporavak umanjuje i zabrinutost zbog nedovoljne potrošnje. Iako autokompanije bilježe rast prodaje, zbog vladinog programa “Keš za starudiju”, novi podaci pokazuju da Amerikanci i dalje nerado troše novac. Nastavljaju se problemi i u bankarskom sektoru, koji je primio vladinu pomoć u iznosu od 500 milijardi dolara. Više od 400 banaka moglo bi da propadne, što će, između ostalih, najteže pogoditi ljude koji traže zajmove.

"Morate da budete veoma pouzdan klijent. Ukoliko, kao pojedinac, želite stambeni kredit, morate da date izuzetno velik depozit, da imate veoma dobru kreditnu istoriju, dobar posao, kao i da pružite dokaz o prihodu."

Prepreka skorom oporavku je i nezaposlenost. Analitičari predviđaju da će stopa nezaposlenosti preći deset odsto do kraja godine, iako je u avgustu dato manje otkaza. Uzimajući u obzir ta predviđanja, Džulija Koronado ističe da vjerovatno neće biti brzog oporavka.

"Ekonomskom sistemu će, zbog značajne štete, biti potrebno duže vrijeme da se oporavi. To možete da uporedite sa razlikom između uganuća članka i njegovog loma. Biće potrebno vrijeme za oporavak.”

Investitori se nadaju da će imati jasniju predstavu o stanju američke privrede sjutra, kada sekretarijat za rad objavi nove podatke o nezaposlenosti.

XS
SM
MD
LG