Linkovi

Američka policija počela da koristi motorizovane padobrane


U kalifornijskom gradiću Ripon policija je dobila novu mašinu za borbu protiv prestupnika. Umesto skupih helikoptera, čiji sat u vazduhu košta 1500 dolara, policajci u malim mestima počeli su da koriste motorizovane padobrane, čiji sat leta staje jedva 30 dolara. Osim toga i obuka za pilote je kraća i brža.

"U ovom trenutku naša najbliža letelica je u Oubernu, što je na sat i po leta - ako je pilot na raspolaganju. Sa ovim, možemo da budemo u vazduhu u roku od 20 minuta," kaže polot motorizovanog padobrana, poručnik riponske policije Ed Ormond.

Stručnjaci kažu da je motorizovani padobran jedna od najbezbednijih letelica jer je, u slučaju prestanka rada motora, mogućnost da padobran otkaže gotovo ništavna.

"Već smo imali nekoliko zadataka. Ja sam leteo četiri puta, uglavnom radi fotografisanja. Snimao sam neke sudare i nesreće za naše saobraćajno odeljenje. Takođe smo snimali područje u kome smo imali veći incident sa uličnim bandama, u kome je bilo povređenih" kaže poručnik Ormond.

Motorizovani padobran ima mesta za dve osobe, a piloti kažu da za dva sata leta potroši otprilike istu količinu benzina koliko potroši kosilica za travu.

XS
SM
MD
LG