Linkovi

Iran spreman za razgovore o nuklearnom programu


Najviši iranski nuklearni pregovarač kaže da je zemlja spremna da nastavi pregovore sa svetskim silama o svom kontroverznom nuklearnom programu.

Iranski mediji izveštavaju danas da je šef iranskog Vrhovnog nacionalnog bezbednosnog saveta, Said Džalili, rekao da Iran ima novi niz predloga, koji bi trebalo da posluže kao osnova za razgovore sa grupom od pet članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija proširenom sa Nemačkom. Te zemlje su se redovno sastajale radi diskusija o iranskom nuklearnom programu.

Ta grupa, poznata kao P5+1, koja obuhvata Sjedinjene Države, Rusiju, Kinu, Francusku, Britaniju i Nemačku, ponudila je Iranu trgovinske olakšice ukoliko obustavi svoj program obogaćivanja uranijuma. Vašington je dao Iranu rok do otvaranja zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, kasnije ovog meseca, da prihvati ponudu o pregovorima sa tom grupom.

Šest svetskih sila planiraju da ove nedelje razgovaraju u nemačkom gradu Frankfurtu o mogućnosti uvođenja strožijih sankcija Iranu ukoliko odbije da sarađuje.

XS
SM
MD
LG