Linkovi

Prodaja automobila u porastu širom sveta


Program američke vlade „keš za starudiju“, namenjen oživljavanju autoindustrije, izgleda da je doprineo porastu prodaje vodećih svetskih autkompanija.

Korejski Hjundai prijavio je porast prodaje od čak 47 odsto u avgustu, u odnosu na isti period prošle godine, dok je Ford saopštio da je njegova prodaja u istom mesecu povećana za 17 odsto. Obe kompanije su porast prodaje delimično pripisale programu "keš za starudiju", koji je istekao u avgustu.

Medjutim, taj program očigledno nije pomogao drugim dvema američkim autokompanijama. Dženeral Motors je izvestio o padu prodaje od 20 odsto, a Krajsler, koji se nedavno fuzionisao sa italijanskim Fijatom, od 15 odsto.

S druge strane, najveći svetski proizvodjač automobila, japanska Tojota, takodje je zabeležila porast prodaje od 10,5 odsto u avgustu, a iza nje sledi drugi japanski proizvodjač - Honda, sa porastom od 9,9 odsto. Udruženje japanskih proizvodjača automobila izvestilo da je u avgustu porasla prodaja novih automobila za 2,3 odsto, po prvi put u poslednjih 13 meseci.

Indijske autokompanije takodje su zabeležile povoljne rezultate u avgustu. Maruti, ogranak japanskog Suzukija, prijavio je porast prodaje od čak 42 odsto. Tata, proiozvodjač mini automobila Nano, izvestila je o povećanju prodaje za 14, a indijski ogranak Hundaija – za 11 odsto.

XS
SM
MD
LG