Linkovi

Obeležena godišnjica početka Drugog svetskog rata


Lideri iz dvadeset zemalja sveta prisustvovali su u Poljskoj svečanom obilježavanju sedamdesete godišnjice izbijanja Drugog svetskog rata, koji je odnio više od pedeset miliona ljudskih života.

Bivši neprijatelji i saveznici su na 70. godišnjicu početka Drugog svjetskog rata naglasili da je važno sjetiti se najkrvavijeg sukoba u 20. vijeku, kako se ne bi ponovio.

“Sastali smo se ovdje da bismo se prisjetili ko je započeo rat, ko je bio napadač, a ko žrtva rata i agresije. Bez tih činjenica, bez istinitog sjećanja na II svjetski rat, ni Poljska ni Evropa ne bi bile bezbjedne”, kazao je poljski premijer Donald Tusk.

Poljski i međunarodni zvaničnici odali su poštu svim žrtavama polaganjem zajedničkog vijenca na Spomenik braniocima na poluostrvu Vesterplate, gdje je u zoru 1. septembra 1939. godine, njemački ratni brod Šlezvig-Holštajn otvorio vatru na poljsko utvrđenje. Njemački napad na Poljsku pokrenuo je rat, u kojem je poginulo više od 50 miliona ljudi.

“Iako su prošle više od dvije generacije, ovaj rat i dalje podstiče na razmišljanje. Postavlja se pitanje šta su bili uzroci. Neusumnjivo, totalitarizam, nacionalizam i šovinizam”, kazao je predsjednik Poljske Leh Kačinjski.

Njemačka kancelarka Angela Markel, koja je prisustvovala današnjoj ceremoniji, poručila je da njena zemlja ne može da izbriše strahovite ratne patnje miliona, ali da može i mora da prihvati odgovornost za taj rat.

"Njemačkim napadom na Poljsku, na današnji dan prije 70 godina, otvoreno je najtragičnije poglavlje evropske istorije. Rat, koji je pokrenula Njemačka, bio je uzrok patnji velikog broja ljudi, tokom godina poniženja i razaranja. Nijedna nacija u svojoj istoriji nije patila pod tako dugom njemačkom okupacijom, kao što je Poljska.”

Njemačka je izvršila invaziju na Poljsku, samo nekoliko dana nakon što je njen ministar inostranih poslova Joakim fon Ribentrop potpisao sporazum o nenapadanju sa sovjetskim kolegom Vjačeslavom Molotovim. Sovjetske trupe napale su Poljsku 16 dana kasnije, u skladu sa sporazumom sa Hitlerom o podjeli Evrope. Ruski premijer Vladimir Putin, uoči ceremonije, na pres konferenciji u poljskom gradu Sopotu, istakao je da je rat i njegove uzroke potrebno sagledati iz svih uglova, podsjećajući da su i druge zemlje pregovarale sa nacistima uoči izbijanja rata.

“Ukoliko govorimo o objektivnom sagledavanju istorije, moramo da shvatimo da ona nije bila jednostrana i da su mnoge strane počinile ogroman broj grešaka. Svi ti potezi su na neki način stvorili uslove za početak velike agresije nacističke Njemačke.”

Uprkos trenutno napetim odnosima Moskve i Varšave, poljski premijer je na istoj konferenciji za novinare izrazio nadu da dvije zemlje mogu da postignu saglasnost u pogledu čak i najtežih pitanja. Ceremoniji u Poljskoj prisustvovao je oko 20 evropskih lidera i zvaničnika, dok je Sjedinjene Države predstavljao savjetnik predsjednika Obame za nacionalnu bezbjednost Džejms Džons.

XS
SM
MD
LG