Linkovi

Ahmadinedžad poziva na gonjenje opozicionih lidera


Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad založio se za sudsko gonjenje opozicionih lidera koji su predvodili proteste nakon njegovog reizbora u junu.

U današnjem govoru u Teheranu, koji su prenosili državni mediji, Ahmadinedžadje izjavio da su njegovi protivnici sada u haosu. Medjutim, on je rekao da bi organizatori protesta trebalo da se suoče sa „ozbiljnom konfrontacijom“ i da snose odgovornost za – kako se izrazio – „realizaciju planova neprijatelja“.

Ahmadinedžad je dodao da bi prema opozicionim aktivistima nižeg ranga, kojima se sudi zbog navodne uloge u nemirima, trebalo da bude pokazana islamska milost, istakavši da su bili zavedeni. Hiljade Iranaca su uhapšene tokom protesta za reizbor predsednika Ahmadinedžada, dok se mnogima se sudi zbog navodnih zločina protiv države.

Jedan od njih, istaknuti iranski aktivista za ljudska prava, Abdolfatah Soltani, je u sredu pušten iz zatvora uz kauciju. Soltanikaže da namerava da podnese tužbu protiv sudija i tužilaca koji su naredili njegov pritvor.

XS
SM
MD
LG