Linkovi

Britanski tinejdžer sam oplovio svet


Samo nekoliko nedelja pošto je jedan američki tinejdžer postao najmlađa osoba koja je oplovila svet, novi rekord je postavio još mlađi Englez. Britanski tinejdžer danas je završio svoje devetomesečno putovanje dugo 38 i po hiljada kilometara.

Sedamnaestogodišnji Majk Peram je postao najmlađa osoba koja je oplovila svet preuzevši tako tu laskavu titulu od Amerikanca Zeka Sanderlenda, koji je rekord postavio u julu. Sanderland je bio samo 2 meseca stariji od Perama kada je završio svoje putovanje prošlog meseca. Peram je napustio rodnu Britaniju u novembru prošle godine na svojoj 15 metara dugoj jedrilici, a na putu su ga čekali talasi visoki po 15 metara, neprestani tehnički problemi i uragani.

Najteže od svega je samoća, jer nemate nikoga ko bi mogao da vam pomogne, a nedostaje vam i kontakt sa drugim ljudima“, kazao je Peram u telefonskom razgovoru za BBC.

Ono što je priželjkivao tako dugo, danas se i ostvarilo. Majkov otac je jedva čekao da se pozdravi sa sinom. Brodom je otplovio u susret Majku kako bi ga video pre nego što se iskrca. Ipak, Peram ima jaku konkurenciju u 13-godišnjoj devojčici iz Holandije Lori Deker koja želi da pokuša da obori njegov rekord. Njeni roditelji je podržavaju, ali socijalni radnici smatraju da je premlada za takav poduhvat. Holandski sud konačnu odluku doneće u toku sutrašnjeg dana. Što se tiče našeg mornara, on će biti na kopnu u subotu. Šta bi voleo prvo da uradi posle iskrcavanja?

„Verovatno ću se dobro najesti i ispavati.“

Mala zadovoljstva ponekad znače mnogo.


XS
SM
MD
LG