Linkovi

Očekuje se rekordni porast budžetskog deficita SAD


Bela kuća i Kongres upozorili su da bi budžetski deficit Sjedinjenih Država ove godine mogao da dostigne rekordnih hiljadu i 600 milijardi dolara.

Ta cifra znatno premašuje prošlogodišnji budžetski deficit od 455 milijardi dolara, uglavnom zbog pozamašnog stimulativnog paketa za ekonomski oporavak. Kancelarija za upravu i budžet Bele kuće danas je saopštila da bi budžetski deficit savezne vlade mogao tokom naredne decenije da poraste do 9 hiljada milijardi dolara, dok bi prema predvidjanjima kongresne kancelarije za budžet ta cifra bila nešto manja - sedam hiljada milijardi. Obe kancelarije, medjutim, predvidjaju da bi nacionalni dug Sjedinjenih Država, od 11 hiljada 700 milijardi dolara, mogao da se udvostruči tokom naredne decenije.

Medjutim, nisu sve današnje ekonomske vesti loše. Privatna istraživačka firma "Conference Board" saopštila je da se poverenje potrošaća znatno popravilo u avgustu, dok je indeks cena kuća u 20 najvećih američkih gradova u drugom kvartalu ove godine porastao po prvi put u poslednje tri godine.

XS
SM
MD
LG