Linkovi

Večeras kraj programa "keš za starudiju"


Nakon uloženih tri milijarde dolara i stotina hiljada prodatih automobila, popularni program američke vlade “keš za starudiju", večeras će biti okončan. U okviru tog programa vlasnici starih automobila dobijali su od vlade i do 4.500 dolara ukoliko su svoja vozila mijenjali za nova, koja troše manje benzina.

Popularni program “keš za starudiju”, biće obustavljen večeras u 8 sati, po lokalnom vremenu. Nakon uloženih tri milijarde dolara i prodatih gotovo pola miliona novih automobila, svi su saglasni da je program bio izuzetno uspješan.

"Ovaj program je izazvao dosta uzbuđenja i energije. Došao je veliki broj mušterija”, kaže Temi Darviš iz prodavnice automobila “Darkars” koja je, u okviru programa “keš za starudiju”, prodala 1464 automobila na 18 lokacija, što je 80 odsto od ukupne prodaje. Dobijanje novca od vlade, koja je obećala da će izdvojiti do 4500 dolara po automobilu, išlo je međutim malo sporije. Vlada samo ovoj prodavnici duguje 5 miliona 800 hiljada dolara. Veliki broj prodavaca odlučio je da se povuče iz programa tokom vikenda i danas preda papire, neophodne za dobijanje novca od vlade.

"Potrebno je više od pola sata da se procesuira svaka kupovina, tako da to oduzima mnogo vremena”, ističe prodavac Bred Vipo.

S obirom na to da sva stara kola idu na otpad, kompanije za reciklažu automobila takođe se imale velike koristi od programa. Vlada se nada da će poboljšanje situacije u obje industrije doprinijeti ekonomskom oporavku.

"Našoj ekonomiji je potrebno malo energije kako bi se pokrenula. Takođe je poznato da je američka privreda zasnovana na potrošnji”, ističe Vipo.

Iako bi broj prodatih automobila mogao da padne već sjutra ujutro, prodavci se nadaju da je program “keš za starudiju” stvorio dovoljan zamah da podstakne prodaju i tokom jeseni.

XS
SM
MD
LG