Linkovi

Izbori u Avganistanu odvijali su se uz sporadično nasilje


Birači u Avganistanu glasali su na drugim predsedničkim izborima, a nasilje na biračkim mestima bilo je samo sporadično.

Glasačka mesta u Kabulu ostala su otvorena i nakon zvaničnog kranjeg roka kako bi se biračima koji su čekali u redu omogućilo da glasaju. Dok funkcioneri još uvek iščekuju procene o odzivu, u izveštajima sa glasačkih mesta širom zemlje ukazuje se na područja sa visokim i niskim odzivom.

U Kabulu i severnom Avganistanu, biračka mesta su otvorena na vreme i bila su prepuna na nekim mestima čitavog dana. Na jugu i istoku, gde su strahovanja od napada Talibana bila najveća, ima izveštaja o slabom odzivu birača.

Ekstremisti su izvršili nekoliko napada, uključujući raketne napade u pokrajini Helmand, u kojoj je poginulo jedno dete. U Kabulu policija je ubila dvojicu naoružanih muškarca koji su nosili prsluke prepune eksploziva.

Funkcioneri Ujedinjenih nacija i Avganistana uglavnom visoko ocenjuju glasanje i odziv birača. Medjutim, nezavisni posmatrači navode da je suviše rano izneti sud o uspehu izbora.

XS
SM
MD
LG