Linkovi

Bombaš samoubica usmrtio 20 ljudi na Kavkazu


Vozač samoubica zaleteo se danas kamionom natovarenim eksplozivom u sedište policije, u južnoj ruskoj republici Ingušetiji, ubivši 20 i ranivši više od stotinu ljudi.

Vlasti kažu da se ovaj napad u Nazranu, najkrvaviji u poslednjih nekoliko godina u nekoj od južnih ruskih republika, dogodio u trenutku jutarnjeg postrojavanja policajaca. Policija je saopštila da je napadač u lakom kamionu sa 200 kilograma eksploziva, probio kapiju zgrade, kao i da su stražari otvorili vatru ali da nisu uspeli da ga zaustave.

Očevici kažu da je eksplozija izazvala obimno razaranje i da svuda u okolini ima izgorelih vozila, ruševina i sagorelog drveća. Okolne zgrade su teško oštećene.

Predsednik Ingušetije, Junus-Bek Jevkurov, postavljen od strane Kremlja, koji je pre dva meseca i sam ozbiljno ranjen u samoubilačkom bombaškom napadu, rekao je da današnji napad predstavlja pokušaj ekstremista da se osvete za nedavne akcije snaga bezbednosti duž granice sa Čečenijom.

Nekoliko sati posle napada, ruski predsednik Dimitrij Medvedev, smenio je ministra unutrašnjih poslova Ingušetije, Ruslana Meirijeva, rekavši da je bilo moguće sprečiti napad. Medvedev je takođe naredio ruskom Ministarstvu unutrašnjih poslova da pojača zaštitu zakona na toj teritoriji.

XS
SM
MD
LG