Linkovi

Video igre u službi učenja srednjoškolaca


Američki đaci već dvadesetak godina zaostaju u važnim predmetima kao što su matematika, prirodne nauke i čitanje. Sjedinjene Države su 2005. zauzele 9. mesto među razvijenim zemljama po broju đaka, koji završavaju srednju školu. Nadležni za obrazovanje tragaju za novim načinima stimulisanja učenja, a jedan od tih načina koji privlači pažnju je upotreba video igara. Nacionalno Udruženje za obrazovanje ukazuje da pojedine škole širom zemlje uključuju video igre u proces učenja.

Šesnaestogodišnji Džon Dias je tipični tinejdžer. On kaže da voli video igrice, ali da ne voli tradicionalno učenje.

„Ne volim da sedim i radim zadatke ili učim“, ističe Džon.

Tokom letnjeg raspusta, on nastavlja učenje kod kuće, jer su predavanja dostupna na njegovom kućnom kompjuteru posredstvom tzv. "Virtuelne škole" na Floridi. Direktorka "Virtuelne škole", Džuli Jang, kaže da škola uči đake pomoću tehnologije, jer većina voli da je upotrebljava i u školi i van nje.

„Naša škola ima mnogo đaka koji nisu zainteresovani. Kada su u školi, izgube interesovanje. Nadamo se da će program pod nazivom ‘Zaverenički kod’, podstaći đake da se zaista usredsrede na detalje gradiva“.

„Zaverenički kod“ je video igrica zasnovana na istoriji Sjedinjenih Država. Đaci usmeravaju dva junaka koji pokušavaju da spreče zaveru koja treba da izmeni prošlost. Usput, uče o događajima kao što je građanski rat i referišu profesoru koji se pri tome predstavlja kao špijun. Džon Dias kaže da sada voli američku istoriju:

„Uživam da igram igricu svaki dan i nastaviću da je igram, jer je veoma zabavna. Zainteresovala me je, a u isto vreme i učim“.

Igricu su zajedno razvile "Virtuelna škola" i programeri iz kompanije za obrazovni softver, nazvane „360AD“. Osoblje "Virtuelne škole" na Floridi tokom obuke uči kako da uključi video igrice u predavanja. Ipak, ne slažu se svi školski okruzi i pedagozi sa ovom idejom. Federacija američkih naučnika kaže da škole često oklevaju da zamene udžbenike video igricama.
Pedagozi sa Instituta za tehnologiju države Masačusets (MIT) kažu da je upotreba video igrica ograničena i strogim državnim propisima i cenom video tehnologije.

Nedavno istraživanje na jednom madridskom univerzitetu, ukazuje da video igrice mogu ponekad da povećaju procenat đaka koji napuštaju školu i smanje motivaciju. Autori istraživanja u Madridu su utvrdili i da nastavnici moraju da posvete đacima veću pažnju tokom učenja. Ipak, Džon Dias kaže da mu „Zaverenički kod“ pomaže da uči istoriju i nada se da će se napraviti još video igara - koje će pomoći đacima u ostalim teškim predmetima kao što su matematika i prirodne nauke.

XS
SM
MD
LG