Linkovi

Džons: SAD veruju da je Mehsud mrtav


Savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika Obame, kaže kako veruje da je lider Talibana u Pakistanu, Beitula Mehsud mrtav i da je sada u toku borba za prevlast u redovima te terorističke organizacije. Penzionisani general Džim Džons danas je govorio o situaciji u Pakistanu i susednom Avganistanu tokom niza intervjua na američkoj televiziji:

Džim Džons retko govori u javnosti, jer više voli da igra važnu ulogu iza scene u Beloj kući. Medjutim, u vreme dramatičnog razvoja dogadjaja, on se složio da da duge intervjue za tri vodeće američke TV mreže. Džons se pojavio samo nekoliko dana nakon izveštaja da je lider Talibana u Pakistanu Beitula Mehsud ubijen u američkom raketnom napadu. Džons je danas u programu mreže Foks izjavio kako veruje da je Mehsud mrtav:

„Mehsud je bio veoma loša osoba, pravi siledžija, odgovoran za veliki deo nasilja i veliki broj nevinih žrtava.“

Džons je dodao kako je jasno da trenutno u redovima pakistanskog Talibana postoji neslaganje.

Ovo je važan momenat. Neću reći da je u pitanju prekretnica. Ali svakako pokazuje se da beležimo izvesni uspeh. Kad uspete da neutralizujete lidere poput Mehsuda, dolazi do neslaganja u redovima Talibana što smanjuje sposobnost te grupe da se organizuje.“

Predsednikov savetnik za nacionalnu bezbednost je ukazao kako se nada da će biti pozitivnih kretnji i u susednom Avganistanu.

U emisiji TV mreže CBS, njemu je postavljeno pitanje o verovatnoći da bude nephodan veći broj američkih vojnika za tu zemlju. Džons je rekao da ne može da isključi tu mogućnost, ali je naglasio potrebu da se stategiji nove administracije, usvojenoj u martu, pruži više vremena da pokaže rezultate.

Kad smo se složili povodom nove strategije, želeli smo da obezbedimo da ona ima šansu da bude evaluirana (ocenjena). I ako se pojavi potreba da je adaptiramo na ovaj ili onaj način i ukoliko to obuhvata trupe i veću inicijativu za ekonomski razvoj ili pak bolju pomoć u radu avgansitanske vlade, to ćemo i učiniti.“

U istom programu, vodeći republikanac u Senatskom odboru za oružane snage, senator Lindzi Grejem iz Južne Karoline je rekao da bi voleo da NATO učini više, ali je dodao da Sjedinjene Države moraju da pospeše bezbednost u Avganistanu sa, ili bez, veće podrške alijanse.

Biću iznenadjen ako ne budu bile potrebne dodatne trupe. Moramo osigurati bezbednost u Avganistanu, a sada to nije slučaj, jer nemamo dovoljno vojnika na terenu.

TV programi u nedelju takodje su se fokusirali na nedavnu uspešnu misiju bivšeg američkog predsednika Bila Klintona, tokom koje je izdejstvovao puštanje na slobodu dve američke novnarke držane u pritvoru u Severnoj Koreji. General Džons je naglasio da je to bila privatna, humanitarna misija i da nije bilo sporazuma sa severno korejskom vladom.

Nije poslata zvanična poruka preko bivšeg predsednika i nije bilo obećanja . Jedini cilj je bio obezbediti da dve mlade žene ponovo budu sa svojim porodicama.

Džons je rekao da su Severno-koreanci indicirali da žele bolje odnose i angažman licem u lice sa Sjedinjenim Državama. Džons je rekao da su bilateralne diskusije moguće, ali samo u okviru konteksta šestostranih razgovora, koji takodje obuhvataju Kinu, Japan, Južnu Koreju i Rusiju.

XS
SM
MD
LG