Linkovi

Finansijska kriza 3: Loše finansijske odluke najčešće rezultat neznanja


Loše finansijske odluke češće su izazvane neznanjem nego zlim namerama, naglašavaju analitičari.

Amerikanci su najzad shvatili da je važno znati kako rukovati sopstvenim finansijama, kaže Suzan Bičam, osnivač kompanije Generacija veštih u rukovanju novcem, koja se bavi razvojem nastavnih sredstava za podučavanje u upravljanju sopstvenim finansijama.

"Uvek govorim da moji klijenti - roditelji koji su uspeli da sačuvaju svoju decu od droga i naučili ih da redovno rade domaće zadatke - do sada nisu razmišljali o tome da treba da ih nauče i tome kako da rukuju novcem. Ali sada razmišljaju o tome. Itekako se bude usred noći sa tim mislima jer je svakodnevnica pokazala da deca treba i tome da se nauče," kaže Bičam.

Suzan Bičam kaže da je po izbijanju finansijske krize interes za njenu kompaniju naglo porastao, naročito zbog toga što je američki pristup predstavljanju te materije tinejdžerima najčešće neefikasan.

"Problem je u tome što se sa tim najčešće odugovlači sve dok deca ne počnu da menjaju ponašanje i dok ne postane teže na njih uticati. Mi najveći deo posla obavljamo od obdaništa do četvrtog razreda, zato što u tom uzrastu ne pokušavamo da menjamo ponašanje, već oblikujemo ponašanje," kaže Suzan Bičam.

Drugi programi, kao što je besplatni program Nacionalne fondacije za finansijsko obrazovanje, usmeren je ka srednjoškolcima. Predstavnik te neprofitne organizacije, Pol Golden, objašnjava zašto je važno komunicirati sa omladinom tog uzrasta.

"U ranim dvadesetim godinama donosimo odluke koje mogu da utiči na dobar deo našeg ekonomskog života. Možda kupujemo kuću ili stan, možda započinjemo porodicu, ili obavljamo neke krupnije kupovine," kaže Golden.

Ali Golden kaže da je njegova organizacija istraživanjem ustanovila da je od obrazovanja o finansijama važniji primer ponašanja roditelja.

"Ako ste roditelj, vaše ponašanje najviše će uticati na ponašanje vaše dece kada budu postala finansijski nezavisna," kaže Golden.

Na žalost, kada je u pitanju novac, mnogi roditelji i sami nisu mnogo vešti, kaže Lesli Linfild, iz Instituta za finansijsku pismenost.

"Ako ih roditelji nisu tome naučili i ako i roditelji ne znaju mnogo o tome, moglo je da se vidi gde će sistem da popusti," kaže Lesli Linfild.

Jedan od retkih federalnih zakona koji traže od odraslih da nauče da raspolažu novcem je zakon o bankrotstvu. Zahvaljujući reformi iz 2005, svaki pojedinac koji podnese zahtev za proglašavanje bankrotstva mora da odsluša dvočasovno predavanje o uzimanju pozajmica. Ali, nedostatak znanja u raspolaganju novcem ide dalje od običnih potrošača. Gil Kristi je funkcioner kompanije Seven siti lerning, koja pruža obuku za stručnjake sa Vol strita, koji koriste komplikovane matematičke formule za predviđanje cena nekretnina.

"Mnogi navodno pametni ljudi i vešti investitori trgovali su hartijama koje suštinski nisu razumevali. Ali, zašto bih to morao da razumem ako mi donosi zaradu? To su preterani entuzijazam i preterana samouverenost koji se ponekad javljaju na tržištu kada sve ide kako treba," kaže Kristi.

Ali Kristi kaže da jednačine koje ti finansijski stručnjaci koriste u svakodnevnim analizama ne pružaju potpunu sliku.

"Nevolja je u tome što ti modeli i formule često ne uzimaju u obzir ljudske emocije i uticaj ponašanja koje se događa kada je tržište u naglom padu. Dakle preterano mnogo se naglašava taj matematički model," kaže Kristi.

Kristi dodaje da sertifikat koji nudi njegova firma pruža praktičnu, a ne teoretsku obuku.

"Ovaj sertifikat je usredsređen na izgradnju tih modela, na sposobnost da se oni podvrgnu kritici, i što je najvažnije, na razumevanje koji model bi trebalo upotrebiti u zavisnosti od okolnosti na tržištu u bilo kom trenutku," kaže Kristi.

Ovakvi programi za obuku imaju za cilj odvraćanje profesionalnih investitora da slepo uleću na tržište i prave riskantne poteze, kakvi su i izazvali sadašnju ekonomsku krizu. Programi se bave centralnim pitanjem te krize: ako profesionalci ne razumeju finansijske odluke koje donose, koliko onda ima nade za to da će ih razumeti obični Amerikanci?

XS
SM
MD
LG