Linkovi

U Vašingtonu otvorena izložba o životu mrava


U Nacionalnom prirodnjačkom muzeju, ovde u Vašingtonu, otvorena je izložba koja baca dodatno svetlo na život mrava. Posetioci kažu da su najviše impresionirani kompleksnom društvenom strukturom mravljih kolonija.

Biolog i fotograf Mark Mofet koristi svoju kameru kao mikroskop. Njegove fotografije na izložbi Tajni život mrava kao farmera, ratnika i graditelja, oživljavaju obične i dramatične trenutke u životima tih insekata.

"Mravi grade puteve i gradove, komunikacione sisteme, a neki imaju i montažne linije, kao u fabrikama," kaže Mofet.

Kao i ljudi, mravi su društvena bića. Na izložbi su prikazani mravi vojnici kako grade puteve i australijski mravi kako odgajaju podmladak ili se pripremaju za bitku.

"Imaju ritual u kome se izdignu visoko na noge i obilaze jedni oko drugih. Kolonija koja ima niže mrave uplaši se i mora da beži," kaže Mofet. Ali ponekad se događa i drugo.

"Video sam jednom kako se jedan niži mrav popeo na kamenčić, ovde na slici, i uplašio mrava višeg od sebe," priča Mofet.

Mofet je tragao za čudnim i retkim mravima. Na primer, otkrio je način ishrane jedne vrste ekvadorskih mrava koji žive u blatu.

"To su verovatno najsporiji mravi. Gotovo da se ne kreću, ali sam otkrio da se hrane puževima. Smešno je, ali ovde se vidi kako puž beži od jednog takvog mrava. Kao što vidite, napravio je ošar zaokret ulevo," kaže Mofet.

Na izložbi je prikazan aluminijumski odlivak podzemnog mravljeg grada kao i živa kolonija mrava kosaca. Ali 11-godišnja Kešmir Džonson, iz Kolorada, najviše je bila impresionirana uvećanim fotografijama.

"Dlakavi su," kaže Kešmir. "A kada pogledate izbliza oči su im strašne."

"Noge su im duže nego što sam mislila, jer kada ih gledate u prirodi izgledaju toliko sitni da ne vidite te detalje," dodala je njena majka, Mardžori Džonson.

Mark Mofet kaže kako se nada da će posetioci steći nova saznanja o važnosti mrava za ekologiju planete.

"Važno je da vidimo njihove živote i zaboravimo da su to mala bića. Važno je da shvatimo da imaju svoje živote, svoje strasti, svoju dinamiku, koji su na kraju doveli do mnogih stvari koje prepoznajemo i u našim životima," rekao je Mofet.

Mnogi posetioci izložbe rekli su da će od sada mrave posmatrati drugim očima.

XS
SM
MD
LG