Linkovi

Izraelska policija iseljava palestinske porodice


Izraelska policija je izbacila dve palestinske porodice, sa više od 50 članova, iz njihovih kuća u istočnom Jerusalimu i uselila jevrejske naseljenike. Policija kaže da je dejstvovala na osnovu sudske odluke. Pojedini članovi su, kako se navode, živjeli u kućama 50 godina.

Palestinci, Ujedinjene nacije i Sjedinjene Države oštro su kritikovali najnoviji potez izraelskih vlasti. Specijalni koordinator UN-a za bliskoistočni mirovni proces ocenio je da je iseljavanje u potpunosti neprihvatljivo, dok su američki i palestinski zvaničnici naglasili da je Izrael prekršio svoje obaveze, kada je iselio palestinske porodice.

Međunarodna zajednica vrši pritisak na Izrael da prekine naseljavanje u istočnom delu Jerusalima i na okupiranoj Zapadnoj obali. Palestinci traže da istočni Jerusalim bude prestonica njihove buduće države. U istočnom delu grada živi oko 250 hiljada Palestinaca, zajedno sa oko 200 hiljada Jevreja.

Izrael je zauzeo istočni Jerusalim u šestodnevnom ratu 1967. i potom izvršio aneksiju koju međunarodna zajednica ne priznaje.

XS
SM
MD
LG