Linkovi

Avganistan glavna tema razgovora Klinton - Milibend


Posle razgovora sa britanskim kolegom Dejvidom Milibendom u Vašingtonu, američka državna sekretarka Hilari Klinton odala je priznanje žrtvama koje je Britanija podnela u borbi protiv talibanskih pobunjenika u Avganistanu.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, Milibend je saopštio da će Britanija ostati u Avganistanu uprkos sve manjoj podršci britanske javnosti vojnom angažovanju, naročito posle naglog porasta broja poginulih britanskih vojnika ovog meseca. Britanski kontigent od 9 hiljada vojnika u Avganistanu drugi je po veličini posle američkog. Međutim, Milibend je takođe pozvao druge NATO saveznika da preuzmu veći teret u borbi protiv talibanskih pobunjenika.

Nešto kasnije, američki izaslanik za Avganistan i Pakistan, Ričard Holbruk izvestio je novinare o svojoj nedavnoj poseti regionu. Holbruk je rekao da je prošle nedelje posetio pokrajinu Helmand gde se uverio u uspešnost nove strategije predsednika Baraka Obame. Dodao je da nova politika uništavanja velikih količina opijuma umesto uklanjanja opijumskih polja polako počinje da pokazuje rezultate. Holbruk je takođe pohvalio napore pakistanske vojske u borbama protiv ekstremista Talibanskih u severzapadnoj Dolini Svat. Prema rečima Holbruka, borba Pakistana protiv islamskog ekstremizma od kritične je važnosti za ostatak sveta.

XS
SM
MD
LG